Objave / 17. siječnja 2019.

Obrazovna konferencija Kreativnost i inovativnost u nastavi

Agencija za odgoj i obrazovanje, u suorganizaciji s Visokim učilištem Effectus, organizirala je u Zagrebu dvodnevnu Obrazovnu konferenciju „Kreativnost i inovativnost u nastavi“,10. siječnja 2019. godine u za odgojno-obrazovne radnike u osnovnim školama, a 11. siječnja 2019. godine za odgojno-obrazovne radnike u srednjim školama.

Obrazovna konferencija organizirana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, Ministarstva znanosti i obrazovanja i gradonačelnika Grada Zagreba.

Voditelji doc. dr. sc. Robert Kopal i Darija Korkut, mag. angl. održali su interaktivna predavanja i radionice pod motom Kreativnost je vještina budućnosti – kreativnost nije urođena osobina, nego vještina koja se uči, potiče i razvija… za više od 2 400 učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja. Prema Svjetskom gospodarskom forumu vodeće tri vještine 2020. godine bit će rješavanje kompleksnih problema, kritičko mišljenje i kreativnost.

U uvodnom dijelu održani su pozdravni govori ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranke Žarković Pečenković, prof. zamjenice gradonačelnika dr. sc. Jelene Pavičić Vukičević, pomoćnice ministrice znanosti i obrazovanja Lidije Kralj, posebnog savjetnika predsjednika Vlade Republike Hrvatske prof. dr. sc. Radovana Fuchsa te predsjednice Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu doc. dr. sc. Vesne Bedeković.

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, Jadranka Žarković Pečenković, zahvalila je  predstavnicima Sabora, MZO-a i Grada Zagreba na pokroviteljstvu Obrazovne konferencije, svim uzvanicima, rektorima, višim savjetnicima Agencije za odgoj i obrazovanje i zainteresiranim odgojno-obrazovnim radnicima na sudjelovanju na prvoj Obrazovnoj konferenciji. Naglasila je da su vještine poput kreativnosti i inovativnosti, rješavanje problema, ali i razvoja emocionalne i socijalne inteligencije strateške točke koje će biti ugrađene u sustav profesionalnog razvoja učitelja i nastavnika i predstavljati jednu od vizija Agencije za odgoj i obrazovanje. Istaknula je i ulogu učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u razvoju divergentnog mišljenja i poticanju generiranja novih i inovativnih ideja kod učenica i učenika u odgojno-obrazovnom sustavu Republike Hrvatske.

Zamjenica gradonačelnika dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević naglasila je da bez kreativnosti i inovativnosti nema poduzetništva i razvoja, a bez onih koji će obične stvari vidjeti na neobičan i nov način nema ni budućnosti u svijetu koji treba samouvjerene, radoholične, odgovorne i samostalne pojedince koji spremno preuzimaju rizike za uspjeh. Istaknula je da su učitelji srce i duša hrvatskih škola, najvrijednije što hrvatski odgojno-obrazovni sustav ima. To je profesija koja je poštovana te koja mora i u budućnosti promišljati svoj identitet.

Sudionike je pozdravila Lidija Kralj, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja, te naglasila važnost uloge učitelja u uvođenju promjena u sustavu odgoja i obrazovanja.

Posebni savjetnik predsjednika Vlade RH prof. dr. sc. Radovan Fuchs uputio je riječi dobrodošlice sudionicima i naglasio vrijednosti sadašnjega hrvatskog odgojno-obrazovnog sustava kojeg je potrebno dodatno unaprijediti.

Otvaranje Konferencije uveličala je predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu doc. dr. sc. Vesna Bedeković koja je, uz ostalo, istaknula važnost organizacije prve Obrazovne konferencije na ovoj razini.

Interaktivna predavanja i radionice odvijali su se naizmjenično, a sudionici su imali priliku izravno sudjelovati i pridonijeti radu konferencije svojim komentarima, pitanjima i izvješćima o realiziranim aktivnostima.

Sudionice konferencije u evaluacijama su pokazali iznimno zadovoljstvo održanim stručnim usavršavanjem.

  EFZG LISINSKI total
Primjenjivost tema u praksi 4.4 4.1 4.3
Aktualnost sadržaja 4.8 4.5 4.7
Značaj stručnog skupa za osobni profesionalni razvoj 4.5 4.2 4.4
Interakcija predavača i sudionika 4.8 4.5 4.6
Jasnoća izlaganja 4.7 4.6 4.6
Ocjena stručnog skupa u cjelini 4.7 4.4 4.5
       
Broj anketa 420 1347 1767