Objave / 25. siječnja 2023.

Obrazovanjem protiv ideologije mržnje

Obrazovanjem učenika i kontinuiranim edukacijama nastavnika i učitelja moguće je suprotstaviti se ideologiji mržnje, poruka je upućena na otvaranju Državnoga stručnog skupa Poučavanje i učenje o Holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti. Povodom Međunarodnoga dana sjećanja na žrtve Holokausta Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja kontinuirano 20 godina u nizu organizira ovakav skup. Program je realiziran u suradnji sa Židovskom općinom Zagreb, Yad Vashemom iz Izraela i Memorialom de la Shoah iz Pariza.

U posljednjih 20 godina stručnim skupovima na državnoj i međunarodnoj razini, kao i sudjelovanjima u međunarodnim projektima, Agencija za odgoj i obrazovanje značajno je doprinijela prepoznatljivosti i vidljivosti Republike Hrvatske u području poučavanja i učenja o Holokaustu. Rad savjetnika Agencije na tom području prepoznali su i pohvali pozvani uzvanici na svečanom otvaranja državnoga stručnoga skupa koji se odvija u prostoru Rektoratu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku 24. do 27. siječnja 2023 godine.

– Savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje pridonose i trude se ovoj zahtjevnoj temi pristupati sustavno kroz različite modele stručnoga usavršavanja, osuvremeniti ih i zahvaljujući predavačima u suradnji s domaćim i međunarodnim institucijama,  sagledati ih iz nove perspektive. Bio je to izazov stalnog osuvremenjivanja nastave kao i uvažavanja novih spoznaja, novih nastavnih materijala koji prate poučavanje o Holokaustu – istaknula je uvodno otvarajući skup dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje. Posebno je istaknula da Hrvatska nema poput drugih država posebnu instituciju koja se bavi poučavanjem o Holokaustu. U Švedskoj je to Living History Forum, u Švicarskoj Institut za didaktiku povijesti i kulturu sjećanja, u Njemačkoj  Ured povjerenik bavarske državne vlade za život Židova i protiv antisemitizma, a u Ujedinjenom kraljevstvu to je Holokaust centar Instituta za obrazovanje Sveučilišta u Londonu. U Hrvatskoj takve programe, naglasila je, provode Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

– Zadaća svih nas je edukacija i čuvanje istine kako se najmračniji period europske povijesti i civilizacije nikada ne bi ponovio – istaknuo je prof. dr. sc. Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb. Damir Lajoš, predsjednik Židovske općine Osijek  u svojoj poruci zahvalio se nastavnicima i učiteljima što svojim poučavanjem i učenjem o Holokaustu svjedoče povijest njegove zajednice.

Hrvatska u ožujku preuzima predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA), kazao je Frano Matušić, državni tajnik u Ministarstvu europskih i vanjskih poslova, rekavši da je Vlada Republike Hrvatske na prošloj sjednici imenovala radno tijelo koje će voditi predsjedanje IHRA-om. – Politika Vlade RH i Ministarstva znanosti i obrazovanje jest da se u društvu, znanosti, ali napose u obrazovanju, mora njegovati kultura sjećanja na žrtve totalitarnih režima i intenzivno raditi te metodološki unaprijediti učenje i poučavanja o Holokaustu – istaknula je Vesna Šerepac, izaslanica ministra Radovana Fuchsa i ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje MZO-a.

Njegova Ekscelencija Gary Koren, veleposlanik Države Izrael u Hrvatskoj, u pozdravnom govoru pohvalio je rad Vlade RH koja je podržala tri Radne definicije IHRE-e, a posebno je naglasio i zahvalio se Agenciji za odgoj i obrazovanje na sustavnom pristupu ovakvom obliku edukacija. – Izrazito cijenimo lokalne projekte u obrazovanju o Holokaustu, kao što je i ovaj stručni skup, jer oni govore o univerzalnim problemima – kazao je veleposlanik Koren, istaknuvši da je više od 400 hrvatskih učitelja dosada prošlo stručno usavršavanje u Yad Vashemu u Izraelu. Izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, Sara Lustig istaknula je da je pred Hrvatskom veliki izazov budući od ožujka ove godine preuzima predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust. Govoreći o tome posebno je istaknula zasluge Lorande Miletić, više savjetnice za povijest Agencije za odgoj i obrazovanje, koja je svojim radom i zalaganjem bitno pomaknula modele i pristup učenju i poučavanja o Holokaustu i antisemitizmu u hrvatskom obrazovnom sustavu, ali i na međunarodnom planu u suradnji s partnerima iz Izraela, Francuske i SAD-a. – Samo kroz razumijevanje povijesti možemo spriječiti buduće tragedije – istaknula je Sara Lustig, naglasivši da će obrazovanje odraslih o antisemitizmu biti prioritet Vlade RH u predsjedanju IHRA-om.

Nakon uvodnog dijela, koji su umjetničkim nastupom uveličali učenici Glazbene škole Franje Kuhača u Osijeku, umirovljeni sveučilišnu profesor Darko Fischer ispričao je svoju priču, kako je naglasio, iz sjećanja  djeteta, o tome kako je njegova obitelj preživjela Holokaust. Na dan otvaranja ovoga skupa 24. siječnja 2023. u Osijeku je bila dodijeljena Medalja pravednika među narodima obitelji Osječanina Kamila Firingera, koji je spasio obitelj Fischer. Priznanje je nasljednicima  dodijelio veleposlanik Koren ispred Svjetskoga centra za sjećanje na Holokaust Yad Vashem iz Izraelu.

Stručni skup, koji 24. do 27. ožujka 2023. traje u Osijeku nastavljen je izlaganjem doc. dr. sc. Gorana Hutinca s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je govorio o Holokaustu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Viši savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje Loranda Miletić, Renata Ozorlić Dominić i Hrvoje Knežević program ovogodišnjega skupa, radionice i primjere iz prakse, posvetili su temama koje su nužne za razumijevanje širega konteksta Holokausta i idu ukorak s dosezima suvremene historiografije. 

Na skupu sudjeluje 70 učitelja i nastavnika hrvatskoga jezika i stranih jezika, povijesti, etike, vjeronauka, filozofije, sociologije, koji će se kroz stručna predavanja i radionice imati priliku upoznati s ovom iznimno zahtjevnom i odgovornom temom i svjetske i hrvatske povijesti.

Program Državnoga stručnog skupa Poučavanje i učenje o Holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti.

(docx: 1,07 MB)

Preuzmi