Natjecanja i smotre / 10. travnja 2017.

Najuspješniji mladi glazbenici i plesači nastupili na završnom koncertu 55. natjecanja učenika i studenata glazbe i plesa

glazbaiples_mDodjelom nagrada najboljim prvonagrađenim učenicima i studentima i svečanim završnim koncertom u Muzičkoj akademiji Zagreb 8. travnja 2017. godine završeno je 55. natjecanje učenika i studenta glazbe. Na natjecanju, koje je kroz svoju povijest iznjedrilo brojne mlade umjetnike priznate na domaćoj i svjetskoj glazbenoj sceni, i ove su godine vrlo uspješno nastupili učenici i studenti iz 55 glazbenih i plesnih škola i akademija iz cijele Hrvatske.

Najuspješnije učenike i njihove mentore pozdravili su i čestitali im prof. dr. sc. Pavo Barišić, ministar znanosti i obrazovanja, Jadranka Žarković-Pečenković, prof., ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje i Frano Matušić, predsjednik Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga.

Natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa 1965. godine ustanovili je Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga, naglasio je Frano Matušić i zahvalio Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Agenciji za odgoj i obrazovanje bez čije pomoći ne bi mogli organizirati ovako zahtjevno natjecanje. – Učenici i studenti i na ovom 55. natjecanju pokazali su se u najboljem izdanju. Proteklih osam dana mogli smo čuti sve ono što se radi u hrvatskih glazbenim i plesnim školama, a više od 850 sudionika natjecanja govori samo za sebe koliko je bila jaka konkurencija – kazao je Frano Matušić.

glazbaiples1_m– Natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa je izuzetno vrijedno, i moglo bi se reći da nije natjecanje u pravom smislu riječi. U današnje doba izrazite kompetitivnosti, gdje se učenici u odgojno-obrazovnom sustavu natječu na dnevnoj razini, mislim da je kreativna komponenta ovoga natjecanja kao i poticanje nadarenih i talentiranih učenika glazbe i plesa izrazito vrijedno i obogaćuje društveni život – naglasila je Jadranka Žarković-Pečenković.

Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić izrazio je uvjerenje da ovo natjecanje služi kao izniman poticaj, kako učenicima tako i njihovim mentorima, koji na ovaj način mogu provjeriti svoj pedagoški rad i zalaganje te steći nove spoznaje. Više od 850 sudionika natjecanja, naglasio je, impozantna je brojka koja svjedoči o velikom zanimanju i pokazuju vrijedan rad odgojno-obrazovnih djelatnika iz 55 glazbenih i plesnih škola i akademija. – Vrijedno je darovite učenike i djecu prepoznati kao pokretački snagu našega društva. Također je vrijedno u odgojno-obrazovnom sustavu razvijati individualizirani pristup da bi se omogućilo razvijanje sklonosti uz puno uvažavanje osobnosti – istaknuo je ministar Pavo Barišić. Ministarstvo znanosti i obrazovanje razvilo je programe rad s darovitim učenicama, kazao je ministar, pa je ovu godinu utrostručen iznos u proračunu za tu namjenu, s 200 tisuća kuna iznos je povećan na 600 tisuća kuna. Raspisan je i natječaj za prijavu projekata koji su usmjereni prema potrebama darovitih učenika.

Na svečanom završnom koncertu 55. natjecanja učenika i studenata glazbe i plesa nastupili su: Nika Šivak, Škola suvremenog plesa Ane Maletić, Zagreb, u disciplini suvremeni ples, Dora Tupek, GŠ Zlatka Grgoševića, Sesvete, u disciplini gitara, Ivan Petrović Poljak, OGŠ Rudolfa Matza, Zagreb na glasoviru, Tomislav Koprić, GŠ Alberta Štrige, Križevci, na bisernici, u disciplini pjevanje Ivona Bosančić , GŠ Josipa Hatzea, Split, Deni Klen, GŠ Ivana Matetića Ronjgova, Rijeka na mandolini i Gudački orkestar GŠ Josip Hatze, Split.

Fotoalbum

{galerija}glazba-ples-2017{/galerija}

Jubilarno 55. državno natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa, kojega organiziraju Agencija za odgoj i obrazovanje, Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga i Ministarstvo znanosti i obrazovanja održano je od 1. do 8. travnja 2017. godine na Muzičkoj akademiju u Zagrebu. Na natjecanju je sudjelovalo 879 učenika i studenata te mentora i korepetitora iz 55 hrvatskih glazbenih i plesnih škola i muzičkih akademija. Ove godine učenici i studenti natjecali su se u disciplinama: suvremeni ples, orkestri, glasovir, gitara, bisernica, brač, orgulje, pjevanje i solfeggio, a prvi put na natjecanju će sudjelovati i mandoline. Njihovo muziciranje, tehničke vještine i umjetnički dojam te plesnu tehniku ocjenjivali su i vrednovali ugledni glazbeni pedagozi i sveučilišni profesori. Nakon održanog natjecanja u pojedinoj disciplini održani su okrugli stolovi, osobne konzultacije i predavanjima za učenike, studente, pedagoge, koreografe i korepetitore.

Rezultati