Natjecanja i smotre / 27. svibnja 2010.

XIII. Smotra i natjecanje hrvatskih GLOBE – škola 2010.

U Zadru 166 učenika iz 52 škole prikazali su istraživačke projekte vezane uz okoliš

XIII. Smotra i natjecanje hrvatskih GLOBE škola 2010.Na XIII. državnoj Smotri i natjecanju hrvatskih GLOBE škola, koja se od 23. do 25. svibnja 2010. godine održavala u Zadru, okupili su se predstavnici 52 GLOBE škole, od ukupno 113 koliko ih u Hrvatskoj ima taj status.

GLOBE (Global Learning and Observations for Benefit the Environment = Cjelovito učenje i opažanje za dobrobit okoliša) znanstveno je obrazovni program, namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, koji u svom neposrednom okolišu obavljaju različita mjerenja, primjerena svojoj dobi i interesima te mogućnostima škole. Program GLOBE obuhvaća mjerenja i opažanja u području atmosfere, površinskih voda, tla i zemljišnog pokrova, a prikupljeni se podaci putem interneta unose u jedinstvenu svjetsku bazu podataka. Mjereći i opažajući značajke okoliša u istraživačkom području škole, učenici upoznaju i na neposredan način doživljavaju svoje okruženje, upoznaju znanstvene metode mjerenja, prikazivanja i tumačenja podataka, povezuju školska znanja s praktičnim i terenskim radom te razvijaju osjetljivost i pozitivan odnos prema okolišu.

GLOBE plakatiU Zadru se natjecalo 166 učenika iz 38 osnovnih i 14 srednjih škola, a pripremalo ih je i pratilo 60 mentora. U obveznoj kategoriji za sve sudionike, prezentaciji ostvarivanja Programa GLOBE u svojoj školi u protekloj godini, učenici 36 škola prikazali su svoj rad na plakatima, a njih 16 učinilo je to putem elektronskog medija GLOBE bloga.

U kategoriji orijentacijsko GLOBE natjecanje tročlane ekipe učenika osnovnih i srednjih škola natjecali su se na orijentacijskoj stazi gdje su morali pokazati znanja i vještine orijentacije u prostoru uz pomoć zemljovida i kompasa, čitanje satelitskih snimaka i zemljovida, poznavanje i pravilnu primjenu GLOBE protokola te su na kraju trebali objasniti postupak pri elementarnim GLOBE mjerenjima i protumačiti dobivene rezultate.

U kategoriji školskog projekta, koja nije obvezna kategorija GLOBE smotre, projekte je prijavilo 30 škola i to iz područja istraživanja atmosfere, istraživanje voda i istraživanje pokrova i tla.

Sudionici smotreSudionike ovogodišnje Smotre i natjecanja hrvatskih GLOBE škola ugostila je zadarska Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola. Na svečanom otvaranju učenike i njihove mentore pozdravili su ravnateljica škole Jadranka Brkić, Ivan Šimunić, pročelnik za društvene djelatnosti Zadarske županije, Diana Garašić, nacionalna koordinatorica i tajnica državnog povjerenstva GLOBE-a i Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje. Ravnatelj V. Filipović pozvao je učenike i njihove mentore da pozitivno djelovanje i promišljanje GLOBE pokreta prošire i na sve one s kojima se svakodnevno druže. Jer ako ne prihvatimo odgovorno ponašanje prema okolišu, dodao je, naša budućnost, ali i onih koji dolaze neće biti dobra. Na kraju je zaključio da ga veseli što je svake godine sve više škola uključeno u GLOBE projekt.