Natjecanja i smotre / 8. svibnja 2017.

U Vinkovcima održano Natjecanje iz biologije 2017. – rezultati

Od 3. do 6. svibnja 2017. održano je državno Natjecanje iz biologije. Sudjelovalo je 110 učenika i 75 mentora u dvije kategorije: natjecanje u poznavanju, razumijevanju i primjeni nastavnih sadržaja iz biologije (6 skupina) te u prezentaciji samostalnih istraživačkih projekata (2 skupine) koji se objavljuju u elektroničkom časopisu Bioznalac.

Domaćin je bila OŠ „Antun Gustav Matoš“ u Vinkovcima, čiji su učenici sa svojim učiteljima pripremili zanimljiv i kvalitetan program za otvaranje i zatvaranje Natjecanja. Radnici Škole pod vodstvom ravnatelja  Daria Draguna, prof. kemije i biologije i učiteljice biologije Ozrenke Meštrović, prof., bili su izuzetni domaćini, zahvaljujući kojima su se svi sudionici osjećali ugodno i dobrodošlo. Na Svečanom otvorenju sudionicima su se uz ravnatelja Škole obratile iz AZOO Ivana Biljan, prof., pročelnica Podružnice Osijek, doc. dr. sc. Jadranka Mustapić – Karlić, v.d. pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, sport, mlade  i demografiju Vukovarsko – srijemske županije te Andrea Vinković, dipl. iur, pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti Grada Vinkovaca.

Natjecanje je otvorio Ivan Tečer, učenik 4. razreda Gimnazije „Matija Mesić“, Slavonski Brod koji je na natjecanju 6. godinu i uvijek je postizao odlične rezultate, a i ove je godine osvojio prvo mjesto.

Za mentore i učenike održana su dva predavanja: Što zalogaj čini slasnim, prof, dr. sc. Marija Heffer te Izrada i pisanje istraživačkog rada, doc. dr. sc. Petra Korać. Svi sudionici posjetili su Muzej Vučedolske kulture u Vukovaru te Gradski muzej u Vinkovcima, a bilo je organizirano i zajedničko druženje učenika, mentora i članova državnoga povjerenstva uz kušanje specifičnih delicija iz dijelova Republike Hrvatske iz kojih su došli sudionici Natjecanja.

Dva su istraživačka projekta učenika srednjih škola predložena za međunarodno natjecanje istraživačkih projekata International Conference of Young Scientists (ICYS), na kojem naši učenici uvijek ostvaruju izvrsne rezultate pa su i ove godine dvije učenice osvojile zlatnu, a dvije brončanu medalju.

Učenici 7. i 8. razreda osnovne škole te 1. razreda srednje škole koji se na listi poretka državnoga natjecanja u znanju po bodovima nalaze na prvih pet mjesta uključuju se u  dodatna testiranja za sudjelovanje na međunarodnim razinama natjecanja u znanju (European Union Science Olympiad – EUSO, International Junior Science Olympiad – IJSO, na kojima sudjeluju u interdisciplinarnim timovima s kemičarima i fizičarima te također postižu izvrsne rezultate.

Na svečanosti zatvaranja, članovi Državnoga povjerenstva zahvalili su se svim mentorima i učenicima, a onima koji su osvojili prva tri mjesta, uručili su priznanja i nagrade.