Natjecanja i smotre / 31. prosinca 2008.

Smotra literarnog, dramskog-scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo 2008.

Državna smotra LiDraNo 2008. održana je u Dubrovniku od 20. do 26. travnja 2008. za učenike i nastavnike osnovnih i srednjih škola. Sudjelovao je 561 učenik (OŠ i SŠ) i 286 mentora. Uz 26 članova prosudbenih povjerenstava ukupno je bilo 873 sudionika.

Domaćin za osnovne škole bila je OŠ Marina Držića, a za srednje škole Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik. Otvaranje za osnovne škole održalo se ispred Kneževa dvora, a za srednje u kazalištu Marina Držića u kojem su se održavali skupni scenski nastupi.

Vidjeli smo 22 predstave osnovaca i 14 predstava srednjoškolaca. U Teatru bursa 41 učenik osnovnih škola i 36 učenika srednji škola odigrali su pojedinačne nastupa.

Uskoro će se na internetskim stranicama Hrvatskoga radija naći 7 osnovnoškolskih i 6 srednjoškolskih radijskih emisija koje smo imali prilike čuti na državnoj smotri.

Foto-album

{galerija}lidrano2008{/galerija}

U videofilmskom izrazu vidjeli smo 6 uradaka osnovnih i 9 srednjih škola.

Učenici su predstavili 20 školskih listova osnovnih škola i 15 srednjih škola. 50 literata osnovnih i 25 srednjih škola i 20 novinarskih tekstova osnovnih i 15 srednji škola otisnuto je u Zborniku smotre LiDraNo koji je i ove godine poslan svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj.

Sudionici su bili smješteni u naselju Babin kuk gdje se odvijao dio programa, okrugli stolovi, radionice pojedinih izraza LiDraNa koje su vodili članovi prosudbenih povjerenstava, večeri poezije i predstavljanja knjiga. Predsjednik državnog povjerenstva, gospodin Luko Paljetak je s glumcem i pjesnikom Enesom Kiševićem izveo homage Marinu Držiću na večeri poezije. Predstavljen je projekt i knjižica Agencije za odgoj i obrazovanje „Igrajmo Držića“.

Učenici, nastavnici i članovi povjerenstava posjetili su Odjel za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku i upoznali se s programom preddiplomskog studija Mediji i kultura društva koje su predstavili pročelnik Odjela dr. sc. Milan Kiperaš, dr. sc. Stjepan Malović i Đorđe Obradović.

Nakon zatvaranja Državne smotre LiDraNo 2008., 26. travnja u podne, predstavnik učenika položio je lovorov vijenac na Trgu Marina Držića na Babinom kuku, pokraj skulpture najpoznatijega hrvatskog komediografa.