Natjecanja i smotre / 20. svibnja 2019.

Proglašeni pobjednici državnog Natjecanja iz biologije 2019.

Državno Natjecanje iz biologije održano je od 12. do 15. svibnja 2019. godine u Podgori. Sudjelovalo je 111 učenika i 73 mentora u dvije kategorije: natjecanje u poznavanju, razumijevanju i primjeni nastavnih sadržaja iz biologije (6 skupina) te u prezentaciji samostalnih istraživačkih projekata (2 skupine), koji se objavljuju u elektroničkom časopisu Bioznalac.

Domaćin natjecanja bila je OŠ don Mihovila Pavlinovića, Podgora čiji su učenici sa svojim učiteljima pripremili zanimljiv i kvalitetan program za svečano otvaranje Natjecanja. Sudionike su, osim ravnatelja Škole Jakova Batinovića, prof., pozdravili predsjednica Državnoga povjerenstva za Natjecanje iz biologije dr. sc. Andreja Lucić, pomoćnik ministrice  odgoja i obrazovanja Momir Karin, prof. te načelnik Općine Podgora, gospodin Ante Miličić. U ime AZOO, sudionike je pozdravila tajnica natjecanja Marina Ništ, prof., a natjecanje je otvorio Kian Bigović Villi, učenik 4. razreda XV. gimnazije Zagreb koji je više godina sudjelovao na natjecanjima iz biologije i postizao zapažene rezultate, a vrlo je uspješno sudjelovao i na Međunarodnoj biološkoj olimpijadi kao član prvog nacionalnog tima Hrvatske u ovom natjecanju. Radnici Škole pod vodstvom ravnatelja bili su izuzetni domaćini, zahvaljujući kojima su se svi sudionici osjećali ugodno i dobrodošlo, a sve su izazove rješavali brzo i kvalitetno. Sudionici su bili smješteni u hotelu Medora Auri u Podgori.

Za mentore i učenike dr. sc. Andreja Lucić održala je prezentaciju sudjelovanja učenika RH na međunarodnim olimpijadama pod nazivom Prirodoslovne olimpijade – tko, kako i zašto sudjelovati?, a prof. dr. sc. Marija Heffer, članica Državnoga povjerenstva, predavanje Jesu li masti nepravedno istjerane iz jelovnika?  Za vrijeme rada Državnoga povjerenstva sudionici natjecanja, usprkos cestovnim prometnim problemima, uspjeli su, zahvaljujući ravnatelju i njegovim suradnicima te općini Podgora, brodom doći do Makarske te uz stručno vođenje posjetiti Malakološki muzej, novi prezentacijski centar PP Biokovo Adrion te razgledati grad. Za sve sudionike u večernjim su satima organizirane kino predstave. Organizirano je i zajedničko druženje učenika, mentora i članova državnoga povjerenstva uz kušanje specifičnih proizvoda iz dijelova Republike Hrvatske iz kojih su došli sudionici natjecanja. Ovaj puta su i članovi DP-a, nakon napornoga i uspješnog rada, zahvaljujući domaćinima uspjeli otići na izlet na Biokovo.

Učenici 7. i 8. razreda osnovne škole te 1. razreda srednje škole koji se na listi poretka državnoga natjecanja u znanju po bodovima nalaze na prvih pet mjesta mogu se uključiti u  dodatna testiranja za sudjelovanje na međunarodnim razinama natjecanja u znanju (European Union Science Olympiad – EUSO, International Junior Science Olympiad – IJSO), na kojima sudjeluju u interdisciplinarnim timovima s kemičarima i fizičarima i na kojima su do sada postizali izvrsne rezultate.

Na svečanosti zatvaranja, članovi Državnoga povjerenstva zahvalili su domaćinima,  svim mentorima i učenicima, a učenicima koji su osvojili prva tri mjesta i njihovim mentorima, uručili su priznanja i nagrade.

Više podataka o natjecanju nalazi se u Biltenu koji su pripremili domaćini na poveznici: https://bit.ly/2Vz8Ky3

Rezultati državnog Natjecanja iz biologije u znanju (XLSX: 24.34 KB)

Rezultati državnog Natjecanja iz biologije- projekti (XLSX: 13.84 KB)