Natjecanja i smotre / 11. svibnja 2012.

Pohvaljeni i nagrađeni glazbeni i plesni prvaci

glazbeni_prvaci1_mAgencija za odgoj i obrazovanje, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga 12. svibnja 2012. godine dodijelili su priznanja i zahvalnice glazbenim i plesnim prvacima i njihovim mentorima.

Priznanja učenicima i studentima glazbenih i plesnih škola i muzičkih akademija, koji su osvojili prve nagrade i prva mjesta na 50. državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa u kategoriji solisti i ples, zborovi i komorni sastavi u školskoj godini 2011/2012. godine, i zahvalnice njihovim mentorima uručio je ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović.

glazbeni_prvaci2_mZa svoj rad i uspjeh 144 učenika i studenta te 79 njihovih mentora nagrađeno je skulpturom akademskog kipara Alema Korkuta.
– Svojim izvedbama na natjecanjima i na završnim svečanostima pokazujete vrhunska dostignuća i izvrsnost. I zato mi i vaši glazbeni i plesni pedagozi, moramo biti ponosni na vas i na uistinu kvalitetne glazbene i plesne škole koje imamo u Hrvatskoj – naglasio je Vinko Filipović čestitajući učenicima na iznimnom uspjehu, a glazbenim i plesnim pedagozima na trudu i zalaganju koji ulažu u odgajanje i obrazovanje mladih glazbenih i plesnih talenata.
glazbeni_prvaci3_mU svečanom programu nastupili su učenici pobjednici natjecanja Noami Konforta, na violini, iz Glazbene škole Pavla Markovca, Martin Kutnar na harmonici iz Glazbenog učilišta Elly Bašić iz Zagreba te mješoviti zbor Glazbene škole Pavla Markovca.
Jubilarno 50. državno natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa održano je u kategoriji zborova u Primoštenu 23. i 24. ožujka 2012. Natjecanje u kategoriji solista i plesa održano je u Varaždinu od 25. do 31. ožujka 2012. u disciplinama flauta, klarinet, saksofon, oboa, fagot, rog, truba, trombon, tuba, eufonij, violina, viola, violončelo, kontrabas, harmonika, harfa, udaraljke, suvremeni ples i klasični balet. U kategoriji komorni sastavi natjecanje je održano u Opatiji od 5. do 10. prosinca 2011. godine  u disciplinama glasovirska dua, glasovir za 6 i više ruku, dua, tria, kvarteti i sastavi 5 do 12 članova
glazbeni_prvaci4_mIzvedbe i nastupe mladih glazbenika ocjenjivali su priznati hrvatski glazbeni pedagozi i umjetnici, članovi ocjenjivačkog suda. Kod ocjenjivanja vrednovale su se tehničke vještine, kvaliteta zvuka, fraziranje, točnost i umjetnički dojam izvedbe. Pri ocjenjivanju natjecatelja u disciplinama klasični balet i suvremeni ples ocjenjuju se plesna tehnika, težina elemenata, plesnost i izražajnost. Natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa organizira se s ciljem otkrivanja posebno nadarenih učenika te njihova usavršavanja i poticanja kreativnosti učenika u glazbenoj i plesnoj izvedbi, motiviranja učenika na integriranje u hrvatsku kulturnu i umjetničku baštinu, zbog njihove promidžbe te usmjeravanja prema svjetskim kulturološkim spoznajama i stručnog usavršavanja nastavnika putem razmjene pedagoških spoznaja u odgoju i obrazovanju budućih glazbenika i plesača.