Natjecanja i smotre / 12. srpnja 2018.

Astronomija – nastava i natjecateljski zadaci

U Valpovu je 2. i 3. srpnja 2018. godine održan prvi dvodnevni državni stručni skup iz Astronomije u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje pod nazivom „Astronomija – nastava i natjecateljski zadaci“.

Državni stručni skup bio je namijenjen učiteljima i nastavnicima STEM područja i interdisciplinarnog područja (Geografija) te svim odgojno-obrazovnim djelatnicima koji žele uključiti učenice i učenike osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske u Natjecanje iz astronomije. Državni stručni skup pozdravila je viša savjetnica za geografiju Ivana Kuhta Bogić te je prezentirala „Analizu državne razine Natjecanja iz astronomije 2018. godine“.

Danijela Takač i Ana-Marija Kukuruzović održale su predavanje „Uvod u nastavu astronomije – struktura, metode, sadržaji i izvori“  i radionicu „Izrada jednostavnih instrumenata i provedba različitih promatranja i mjerenja u nastavi astronomije“ za učitelje i nastavnike koji se žele upoznati sa sadržajima iz astronomije i koji po prvi puta žele uključiti svoje učenike u Natjecanje iz astronomije. Denis Singer istaknuo je ulogu lokalne udruge u promicanju astronomije s temom „Deset za deset – uloga lokalne udruge u nastavi astronomije i promicanju znanosti“.

Vibor Jelić održao je znanstvena predavanja s temama: „Gravitacijski valovi – nova era istraživanja u astrofizici“ i „Znanstveni pristup praktičnih radova za Natjecanje iz astronomije“. Tomislav Sorić održao je predavanje s aktualnom temom „Korelacija astronomije sa STEM predmetima“, a Zvonko Miškić usmjerio je svoje predavanje za učitelje osnovnih škola s temom „Kako poboljšati postignuća učenika petih razreda na Natjecanju iz astronomije“. Damir Hržina održao je predavanje s temom „Koordinatni sustavi u astronomiji“ te je istaknuo kako zadaci navedenoga sadržaja obuhvaćaju sve razine Natjecanja, a Marina Gojković održala je interaktivno predavanje s praktičnim vježbama za učitelje i nastavnike pod nazivom „Pripreme za natjecanje iz astronomije u osnovnim i srednjim školama“.

Završetak stručnoga skupa uveličao je svojim predavanjem Ivica Puljak s temom „Otkriće i mjerenje svojstava Higgsovog bozona“  čija se prezentacija nalazi na poveznici https://drive.google.com/open?id=1dx8P7VOJaPlLqo2HK8MnMSrcaw886UT6

Dokumenti