Natjecanja i smotre / 14. ožujka 2010.

11. državno Natjecanje – izložba učenika likovnih i primijenjenih umjetnosti i dizajna 2010.

U Zaboku nagrađeno 15 učenika koji se školuju u području likovnih i primijenjenih umjetnosti i dizajna te njihovih mentora. Tema ovogodišnjeg Natjecanja – izložbe bila je Kaleidoskop

11. državno Natjecanje - izložba učenika u ZabokuDržavnim Natjecanjem – izložbom učenika srednjih škola koji se obrazuju u području likovnih i primijenjenih umjetnosti i dizajna 11. ožujka 2010. godine u Zaboku otvoren je ciklus ovogodišnjih državnih natjecanja učenika osnovnih i srednjih škola. Na 11. državnom Natjecanju – izložbi sudjelovali su učenici 2., 3., i 4. razreda područja likovnih i primijenjenih umjetnosti i dizajna u tri kategorije. Zadana tema – poticaj u prvoj i drugoj kategorija bila je „Kaleidoskop“, a u trećoj „Portret“.

Sa školske na državnu razinu Natjecanja – izložbe u prvoj i drugoj kategoriji odazvalo se 14 škola sa 112 likovnih uradaka: 94 likovna uratka (školska razina/prva kategorija) i 18 likovnih uradaka (školska razina/druga kategorija). Prosudbeno povjerenstvo odabralo je za državnu razinu Natjecanja – izložbe 72 likovna rada u prvoj i drugoj kategoriji: 59 likovnih uradaka (državna razina/prva kategorija) i 13 likovnih uradaka (državna razina/druga kategorija). Likovni radovi prijavljenih učenika-najboljih crtača (treća kategorija) prikazani su na izložbi koja je bila postavljena u kino-dvorani Grada Zaboka, gdje je i održano svečano otvaranje Natjecanja – izložbe.

Ravnateljica Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Božica Šarić, kao domaćin Natjecanja – izložbe prva je pozdravila učenike i njihove mentore i uzvanike na svečanom otvaranju.

– Možda upravo u vremenu recesije i štednje likovno stvaralaštvo postaje privlačnije i izazovnije, jer rušeći ispraznost starih i istrošenih obrazaca, otvaramo vrata malim, još neotkrivenim i neistraženim slikama duhovno bogatijeg i humanijeg svijeta – zaključila je B. Šarić. U ime suorganizatora izložbe okupljene su pozdravili gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek i stručna savjetnica za prosvjetu, kulturu, udruge i mlade Ksenija Čuček u ime Krapinsko-zagorske županije.

Prije same dodjele nagrada i priznanja 15-orici učenika i njihovih mentora, koji su osvojili prvo, drugo i treće mjesto u sve tri kategorije, riječi pohvale uputio im je i ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović.

Foto-album

{galerija}zabok2010{/galerija}

– Ne sumnjam da će vas ovakva vrsta umjetničkog izričaja zaokupirati i dalje. Želim da ovo natjecanje bude samo početak nečega što će obilježiti vaš život i na koncu zasigurno u Hrvatskoj pridonjetii promaknuću ove vrste umjetnosti. Jer činjenica je da su velika većina sadašnjih vrhunskih umjetnika bili na ovakvim i sličnim natjecanjima – poručio je učenicima Vinko Filipović. Na kraju se zahvalio školi domaćinu, Gradu Zaboku i Krapinsko-zagorskoj županiji, koji su uz Agenciju za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa suorganizatori ovogodišnjeg Natjecanja – izložbe.

Tema – poticaj ovogodišnjeg Natjecanja – izložbe Kaleidoskop, tema je koja je zasigurno pružila izuzetnu priliku učenicima da njihova originalnost i kreativnost dođe do punog izražaja. Vidjelo se to i na izložbi učeničkih radova postavljenih u izložbenom prostoru ZIVT-a.