Objave / 15. siječnja 2021.

Nastava na daljinu predstavlja nove izazove i za vjeroučitelje

Katehetska zimska škola s temom Dati lice odgoju za vjeroučiteljice i vjeroučitelje koji rade u osnovnim školama održana je online 14. i 15. siječnja 2021. godine. Na državnom stručnom skupu kojeg su organizirali Nacionalni katehetski ured Hrvatske biskupske konferencije i Agencija za odgoj i obrazovanje sudjelovalo je 450 vjeroučiteljica i vjeroučitelja. Sudionike su na početku pozdravili mons. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki i predsjednik Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju i dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje. Nadbiskup se u govoru osvrnuo na aktualnu situaciju rekavši da je pandemija, uzrokovana bolešću covid-19, uvelike uvjetovala i ograničila život i djelovanje svakoga od nas, dok potresi, koji su nepredvidivo učinili mnoge raspukline i u našim životima, nužno usmjeravaju naš pogled na unesrećene živote, na mnoga lica naših sugrađana, odnosno naše braće i sestara.

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać opisala je situaciju u kojoj se nalazimo orwelovskom te je naglasila da u takvoj situaciji treba vidjeti što nam je važno. Dom, obitelj i zajednicu ljudi koja si međusobno pomaže sigurno mnogi prepoznaju kao važne. Lice odgoja, kao intrigantna tema stručnoga skupa prema riječima ravnateljice, novo je lice kroz online nastavu odnosno kroz nastavu na daljinu, a što pred vjeroučitelje postavlja nove izazove u metodici.

Prvo predavanje Lice odgoja održao je  izv. prof.  dr. sc. Ivica Pažin predstojnik Nacionalnoga katehetskog ureda HBK u kojemu je govorio o budućnosti odgoja iz kršćanske perspektive.  Uslijedilo je predavanje Kad vlastite granice probude smisao vjere. O pandemiji iz teološke perspektive govorio je doc. dr. sc. Davor Vuković.

Drugoga dana Katehetske zimske škole doc. dr. sc. Josip Bošnjaković održao je predavanje Život na čekanju, ili? Impulsi za hrabro suočavanje sa stvarnošću, a vjeroučitelji i vjeroučiteljice članovi Radne skupine za izradu videolekcija su iz različitih perspektiva govorili o iskustvima snimanja i primjene videolekcija, o mogućnostima primjene u nastavi na daljinu i nastavi uživo, o prihvaćenosti od strane učenika i primjeni od strane vjeroučitelja te o poučavanju i odgoju izvan onoga što je moguće videolekcijama.

Zbog velikoga interesa za temu, u dogovoru s Nacionalnim katehetskim uredom HBK, Katehetska zimska škola će se ponoviti na platformi Loomen tijekom veljače. Rezultati anketnoga upitnika provedenog nakon edukacije održane 14. i 15. siječnja 2021. godine pokazuju veliko zadovoljstvo sudionika na svim razinama. (IKA)