Najave i izvješća / 8. ožujka 2021.

Zimska škola za odgajatelje i stručne suradnike učeničkih domova Republike Hrvatske

Tradicionalna Zimska škola za odgajatelje i stručne suradnike u učeničkim domovima održana je online na platformi Microsoft Teams 3. i 4. ožujka 2021. Pozdravnu riječ i uvod u temu uputile su dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, i Ljubica Banović, prof., predsjednica Udruge učeničkih domova Republike Hrvatske.

Govoreći o potrebi uvođenja suvremenih digitalnih alata u rad učeničkih domova, Miljenka Galić, viša savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje, otvorila je stručni skup na temu Razvijanje digitalnih kompetencija odgajatelja u skladu s kurikulumom međupredmetne teme Uporaba informacijske i komunikacijske tehnologije.

U svom predavanju Odgojno-obrazovni izazovi s kojima se susreću odgajatelji u online okruženje red. prof. dr. sc. Vesna Bilić, s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, upozorila je na opasnosti na koje učenici i odgajatelji mogu naići u svom radu te kako ih izbjeći ili smanjiti. Psihologinja Kristina Krulić Kuzman, iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, govorila je o izazovima odrastanja u digitalnom okruženju i kako najučinkovitije na njih odgovoriti, a pedagoginja Maja Kralj Stančec. iz Tima za krizne intervencije MZO-a, o tome što je kriza i savjetodavni rad odgajatelja s učenikom u krizi u učeničkom domu i u online okruženju. Kraj prvog dana zaokružila je radionica digitalnih alata Je li Crvenkapici bilo jednostavnije? – upravljanje vremenom provedenim uz ekran odgajateljica Katarine Fruk i Sabine Naranđa.

Drugog su dana u svom iznimno korisnom interaktivnom predavanju Podrška razvoju digitalnih kompetencija odgajatelja i učenika u učeničkim domovima, Maja Quien i Renata Šimunko, iz CARNET-a, sudionike upoznale s mogućnostima edukacija i korištenja e-škole te je predloženo da se i učenički domovi uključe u CARNET-ov online sustav. U predavanju Razgovor o životu s druge strane ekrana novinarka Ana Dokler, urednica portala medijskapismenost.hr – pokazala je mogućnosti korištenja raznih izvora i tema primjenjivih u radu s učenicima te je uputila sudionike na dostupne materijale sa svog portala. Slijedile su dvije izuzetno korisne i primjenjive pedagoške radionice odgajatelja: Primjena alata Office 365 u svakodnevnom radu odgajatelja, koju je održao Marinko Bronzić, iz Muškoga učeničkog doma Dubrovnik, te 3,2,1… Log In – mogućnosti digitalnog alata BookWidgets, koju su održali Vlatka Vladilo, odgajateljica u Ženskom đačkom domu Split, i Goran Samardžić, odgajatelj u Učeničkom domu Split.

Ovaj je stručni skup donio nove ideje i alate potrebne u radu u novonastaloj situaciji uzrokovanoj epidemiološkim mjerama, koji će biti primjenjivi zbog svoje praktičnosti i kad se vratimo na toliko željeno „staro normalno“.

Provedena evaluacija pokazala je zadovoljstvo sudionika odabirom teme, izborom sadržaja i predavača te izvedbom planiranih radionica.

Evaluacija Zimske škole 2021.

(docx: 218,50 KB)

Preuzmi