Najave i izvješća / 4. svibnja 2015.

Voditelji županijskih stručnih vijeća školskih psihologa imaju svoju internetsku stranicu

psiholozi1_mDržavni stručni skup psihologa na temu Primjena IKT-a (CMS-a i web 2.0 alata) u radu psihologa u školi održan je u Zadru od 27. do 29. travnja 2015. Organizatori i nositelji programa su, uvažavajući sveprisutnu rastuću potrebu za bržom, pouzdanom i stručnom komunikacijom, viši savjetnici Teodora Dubrović, prof. i Eugen Ban, prof,. kreirali internetsku stranicu: psiholog.skole.hr.

 

Skup je u ime ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranke Žarković-Pečenković, prof., želeći im uspješan rad na državnom skupu i u profesionalnom radu, otvorila Teodora Dubrović, prof. Potom je pojasnila svrhu programa skupa te važnost primjene suvremenih pristupa stručnog usavršavanja i stjecanju kompetencija koji obuhvaćaju različitost metoda i oblika rada preporučene od obrazovnih politika EU kao što je stručno usavršavanje neposrednog učenja, e-učenja, stvaranja e-platformi „zajednica koje uče“, iz čega je pak proizašla potreba za virtualnom platformom u funkciji stručne podrške psihologe sagledane i s aspekta budućih promjena Cjelovite kurikulane refome.

psiholozi3_mČlanica Ekspertne radne skupine Cjelovite kurikulane refome dr. sc. Zrinka Ristić Dedić održala je predavanje Kurikularna reforma: nužnost, prilika ili još jedan neuspjeli pokušaj? gdje je objasnila polazišta potreba za promjenom uz prikaz znanstvenih istraživanja. Nakon predavanja održana je konstruktivna rasprava. Budući da školski psiholozi primjenjuju upitnike za potrebe škole i istraživanja pozvan je predavač dr. sc. Zvjezdan Penezić s Odsjeka za psihologiju Sveučilišta u Zadru koji je održao predavanje na temu Primjena on-line upitnika u istraživanjima i radu psihologa.

U završnom dijelu prvog dana Eugen Ban, prof., objasnio je prednosti i svrhu internetske stranice za psihologe na kojoj će stručni suradnici psiholozi moći brzo i efikasno objavljivati i doći do potrebnih informacija, materijala. Isto tako školski psiholozi će moći s kolegama podijeliti uspješne primjere dobre prakse.

psiholozi2_mPočetnu edukaciju za administriranje ove web stranice u trajanju od 16 sati u dvije radionice sudjelovalo je 60-ak školskih psihologa iz svih županijskih stručnih vijeća, a proveli su je Eugen Ban, prof., Viktorija Hržica i Ivan Jukić, prof. Sudionici su imali priliku predstaviti svoje radove na internetu i uz voditelje programa raspraviti o strukturi internetskih stranica, razini važnosti informacija te sigurnosti na internetu.

U završnom dijelu programa Andrijana Fabijanić, prof., stručna suradnica psihologinja iz OŠ Marija Martinovića, Mali Lošinj, prezentirala je iskustva u primjeni IKT-a u odgojno-obrazovnom djelovanju na temu Projekt E-otočne škole, E-imenici, Primjena IKT-a u razvoju predčitalačkih i matematičkih vještina. Na temu Neke mogućnosti primjene novih tehnologija u radu stručnog suradnika psihologa stručna suradnica psihologinja Elvira Vučković, prof., mentor, prikazala je svoja iskustva nakon stečenih znanja iz IKT-a koja uspješno koristi u radu s učenicima, roditeljima, učiteljima.

psiholozi4_mPosebno treba istaknuti i pohvaliti trud, zalaganje i postignute rezultate jer su se kolegice i kolege prihvatili zadaća i stekli kompetencije koje nisu temeljno područje njihova djelovanja. Naime, slične stranice postoje za voditelje županijskih vijeća tehničke kulture i informatike, a ovo je prvi put da se ovakav tip edukacije organizira izvan okruženja tehničkih struka.