Najave i izvješća / 4. travnja 2023.

Voditelji školskih filmskih družina učili pisati scenarije i montirati film

Državni stručni skup „Osnaživanje škole kroz izvannastavne aktivnosti – filmska radionica“ iz područja Izvannastavnih aktivnosti, održan je 23. i 24. veljače u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje te uz podršku Osnovne škole Bartola Kašića Zagreb, kao domaćina skupa. Skup je organizirala i vodila viša savjetnica za natjecanja i smotre Ivana Ivančić Medved. Ciljevi skupa bili su okupiti nastavnike i voditelje izvannastavnih aktivnosti koji vode filmsku družinu u školi ili je žele osnovati u svojim školama, pružiti osnovna filmska znanja i podučiti nastavnike interpretaciji filma radi bolje provedbe nastave medijske kulture.

Prva tema „Radionica izrade scenarija“, koju je vodila Dalija Dozet, redateljica i scenaristica, fokus je stavila na bazu svakog filma, a to je priča. Radionica se sastojala od dva dijela: teorijskog i praktičnog. U teorijskom dijelu predavačica je sudionike upoznala sa stručnim filmskim pojmovima, a u praktičnom dijelu, sudionici su pisali scenarij i snimali scene. D. Dozet se bavila pitanjem na koji način doći do same teme filma te kako je dalje oblikovati u zanimljiv scenarij dokumentarnog, eksperimentalnog ili igranog roda. Tijekom predavanja, analizom primjera i nekoliko praktičnih vježbi pisanja, polaznici su naučili osnove scenarističkog zanata (struktura scenarija, razvoj likova i raspisivanje dijaloga), ali i nekoliko trikova s kojima te osnove mogu preoblikovati u djeci zanimljiv i poticajan motivator za daljnji rad na filmu.

Drugu radionicu vodila je dr. sc. Ana Đordić. Planirana je bila projekcija filma Kapa, ali zbog upoznatosti sudionika s filmom, pogledao se kratkometražni igrani film Mucica nakon čega je uslijedila analiza filmskih izražajnih sredstava u filmu i njegova interpretacija u skladu s metodičkim fazama nastavnog sata posvećena filmu. Predavačica se s kolegama nastavnicima dotaknula i teme sinkronizacije te primjerenosti filma uzrastu i kognitivnim mogućnostima učenika. Izlaganje nije bilo zamišljeno ex-cathedra, već u okviru heurističkog razgovora sa sudionicima skupa, što je radionici dalo iznimnu i zanimljivu dinamiku i zanimljivost.

Radionicu “Osnove filmske montaže” vodio je Tomislav Stojanović, magistar montaže. Radionica se sastojala će se od dva dijela. Prvi dio radionice bio je teorijski: uvod u profesiju montažera i umjetnosti montaže. Cilj je bio upoznati polaznike s osnovnim terminima vezanima za montažu, osnovnim montažnim sponama i tipičnim montažnim postupcima u filmu. Ideja je da ovaj dio radionice polaznicima proširi shvaćanje pojma montaže. Drugi dio radionice bavio se praktičnim sadržajem gdje su polaznici dobili uvid u to kako izgleda montaža (primjerice kako se pripremiti za montažu, kako pristupiti materijalu, koje su osnovne funkcije softwarea za montažu). I teorijski i praktični dio bio je orijentiran na primjere koji su polaznicima korisni prilikom rada na filmovima unutar školskih filmskih družina.

Državni je skup uspješno trajao 14 sati. Sudionici su tijekom skupa iskazivali svoj interes i svoje zadovoljstvo sadržajem i komunikacijom koju su ostvarili s predavačima.

Evaluacija

(docx: 129,79 KB)

Preuzmi