Najave i izvješća / 2. lipnja 2021.

Vođenjem do njegovanja komunikacijskih kompetencija na materinskom jeziku i baštine RH

Dvodnevni državni  stručni skup za ravnatelje u predškolskim ustanovama pod nazivom:  Vođenjem do njegovanja komunikacijskih kompetencija na materinskom jeziku i baštine Republike Hrvatske u predškolskim ustanovama održan je 19. i 20. svibnja 2021. godine na mreži. Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać uvodno je uputila pozdravne riječi ravnateljima predškolskih ustanova. Naglasila je jezik kao najvažniji aspekt kulturne baštine. Uz ravnateljicu Agencije sudionicima državnog stručnog skupa obratila se ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja mr. sc. Vesna Šerepac.

Očekivani ishodi državnog stručnog skupa bili su da će ravnatelji moći procijeniti svoje voditeljske kompetencije u području jezika; osvijestiti važnost uporabe standardnog idioma materinskog jezika u profesionalnoj situaciji stručnjaka koji rade u neposrednom radu s djecom; povezati iskustva s kompetencijama, usporediti primjere dobre prakse njegovanja materinskog jezika i baštine Republike Hrvatske i moći primijeniti stečena znanja u ustanovi iz koje dolaze.

Na državnom stručnom skupu voditeljica mr. sc. Inga Seme Stojnović se u najavi pozvala na Nacionalni kurikulum za predškolski odgoj i obrazovanje u kojem se ističe da u vrijeme globalizacije i miješanja različitih kultura odgojem i obrazovanjem djetetu treba omogućiti da sačuva nacionalni identitet, duhovnu i kulturnu baštinu. Definirala je ključne riječi državnog stručnog skupa: suvremeno vođenje, komunikacijske kompetencije;  komunikaciju na materinskom jeziku, kulturnu baštinu.

U okviru plenarnog predavanja dr. sc. Igor Marko Gligorić, iz Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu govorio je o Kognitivnim, komunikacijskim i identitetskim aspektima jezika u predškolskoj dobi. Prof. dr. sc. Diana Zalar je u plenarnom izlaganju govorila o Dječjoj recepciji klasičnih djela i odgovoru na njih. Teorijski dio potkrijepila je brojnim primjerima iz rada s dječjim vrtićima.  Doc. dr. sc. Marina Gabelica, iz Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu otvorila je drugi dan plenarnim predavanjem Od virtualnog do osjetilnog–holistički pristup jeziku i književnosti.

Osim znanstvenika, profesora s fakulteta predavači su bili i ravnatelji dječjih vrtića Republike Hrvatske: ravnateljica Dječjeg vrtića M. Sachs, Stručno-razvojnog centra za promicanje dramsko-scenskog izričaja kroz tradicionalne i suvremene medije, dr. sc.  Gordana Lešin; ravnateljicaDječjeg vrtića Buba Mara iz Gline, Andreja Kuzmić; ravnateljica Dječjeg vrtića Šibenska maslina, Maja Gulin; ravnateljica  Dječjeg vrtića Smilje, iz Šibenika, Gorana Rakić i ravnateljica Dječjeg vrtića Tratinčica iz Koprivnice, Ida Šipek.     

Zaključno je naglašena važnost uloge ravnatelja  kada treba istaknuti i podržati govorni model odgojitelja koji rade u neposrednom radu s djecom te u njegovanju  baštine Republike Hrvatske kroz viziju i misiju vrtića. Prepoznata je uloga Agencije u stručnom usavršavanju odgojno-obrazovnih radnika  iz tog područja.

Evaluacija stručnoga skupa

(docx: 18,42 KB)

Preuzmi