Najave i izvješća / 27. listopada 2022.

Učitelji i nastavnici povijesti sudjelovali na državnom skupu Izazovi virtualne nastave

Državni stručni skup za učitelje i nastavnike povijesti Izazovi virtualne nastave: Muzej vučedolske kulture i Muzej krapinskog neandertalca održan je 20. i 21. studenog 2022. godine u prostorima Muzeja vučedolske kulture u Vukovaru. Na skupu je sudjelovalo 50 učitelja i nastavnika, a organizator skupa je bila Agencija za odgoj i obrazovanje.

Virtualna nastava je proteklih godina bila vrlo veliki izazov za sve djelatnike u sustavu odgoja i obrazovanja. Učitelji i nastavnici su učenicima nastojali prilagoditi nastavu sukladno mogućnostima i potrebama.

Stručni skup je otvorio viši savjetnik za povijest Hrvoje Knežević, koji je prisutne pozdravio u svoje i uime ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravke Brezak Stamać. Uime domaćina skupa, Muzeja vučedolske kulture, prisutne je pozdravila kustosica Mirna Šuljug.

U svom predavanju XR tehnologije kao napredni alat za edukaciju, Darko Bilandžić iz Muzeja vučedolske kulture, prisutne je upoznao s novim načinima prikazivanja stvarnosti i kako se ona može primijeniti u muzejskim ustanovama, ali i u prostorima škole. Osim njene primjenjivosti i pozitivnih strana, prisutne je upoznao na potencijalne manjkavosti i probleme. Nakon izlaganja uslijedila je rasprava o primjenjivosti novih tehnologija u nastavi.

Ravnatelj Muzeja Slavonije Denis Detling u predavanju Vodiči po postavima Muzeja ili radni materijali za (zavičajnu) nastavu povijesti. U svom izlaganju profesor D. Detling je prikazao i pojasnio materijale koji su bili ogledni primjer na koji je način Muzej Slavonije obradio muzejsku građu i implementirao ju u prijedloge za izvođenje nastave povijesti u muzeju, ali i na terenskoj nastavi. Na nekoliko primjera je pokazao kako je Muzej Slavonije funkcionirao u vrijeme pandemije te na koji je način omogućen posjet muzeju u tom razdoblju.

Treće predavanje održala je nastavnica povijesti u Drugoj gimnaziji u Osijeku, profesorica Tatjana Blagojević. Ona je na primjerima prikazala kako su učenici povijesti Druge gimnazije obradili virtualnu noć muzeja.

Na kraju prvog dana skupa sudionici skupa su uz stručno vodstvo obišli stalni postav Muzeja vučedolske kulture

Predavanjem dr. sc. Mihaele Markovac, iz Osnovne škole Zdenka Turkovića iz Kutjeva, započeo je drugi dan stručnog skupa. Tema koju je obradila dr. M. Markovac nosila je naziv Muzejski bonton za učenike: pravila lijepog ponašanja u kulturnim ustanovama. Sudionicima skupa je na primjerima, i na osnovi istraživanja, pokazala s kojim se problemima susreću muzejski djelatnici u vrijeme kada školske grupe dolaze u posjet.

Nastavnice Valerija Turk Presečki i Martina Glučina su u predavanju Kako koristiti muzejsku građu u nastavi povijesti – odabrani primjeri iz svjetskih i nacionalnih muzejasudionicima skupa prikazale kako se muzejska građa može implementirati u redovitu, dodatnu i izbornu nastavu povijesti u osnovnim i srednjim školama. Povezale su konkretne muzejske artefakte s Kurikulumom povijesti. Na kraju drugog dana skupa sudionici skupa su uz stručno vodstvo obišli postav Muzeja grada Vukovara

Tema virtualne nastave obrađena je i kroz radionice u sklopu skupa:

  1. Otkrijmo svijet krapinskih neandertalaca Nera Malbaša Kovačić, OŠ „Drago Gervais“, Brešca, Jurdani i OŠ Fran Franković, Rijeka i Daniela Jugo-Superina, OŠ Fran Franković, Rijeka
  2. Digitalni arheološki dnevnik; Suzana Jagić, prof., OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec i Sandra Debogović, prof., OŠ Ivane Brlić-Mažuranić, Prigorje Brdovečko

Ocjena stručnog skupa u cjelini: odličan 80%

Aktualnost sadržaja: odličan 80%

Značenje stručnog skupa za osobni profesionalni razvoj: odličan 83%

Radno opterećenje tijekom stručnog skupa: primjereno 97%

Zadovoljstvo stručnim skupom u cjelini odličan 83%

Poticaj ovakvog skupa na sudjelovanje u budućim skupovima koje organizira AZOO: 91%

Voditelj skupa: Hrvoje Knežević, prof.; viši savjetnik za povijest

Evaluacija

(pdf: 155,23 KB)

Preuzmi