Najave i izvješća / 30. kolovoza 2021.

Učenici i učitelji pokazali veliki interes za edukaciju i sudjelovanje u projektu Biosigurnost i biozaštita

Završeno je pilotiranje projekta Biosigurnost i biozaštita u kojem su sudjelovale 122 osnovne i srednje škole diljem Hrvatske. Učitelji i stručni suradnici u školama još su jednom pokazali da su otvoreni za stručno usavršavanje, posebice za teme koje su aktualne i neophodne za poučavanje u sustavu obrazovanja. Pilot projekt završio je smotrom učeničkih radova, a škole su izrazile veliku želju i potrebu za nastavkom edukacije. Veliko zanimanje za projekt rezultiralo je, između ostalog, i organiziranjem dvodnevnoga državnoga stručnog skupa održanog 24. i 25. kolovoza 2021.,u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, na kojem je sudjelovalo blizu 500 sudionika i 10 predavača.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokazalo je veliko zanimanje i pružilo podršku za provođenje projekta Biosigurnost i biozaštita pa je predavače i sudionike skupa u ime ministra znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Radovana Fuchsa, pozdravila ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje, Vesna Šerepac. Ravnateljica V. Šerepac je naglasila da je tema iznimno važna te da se javni poziv nalazi na stranicama MZO-a i potiče ravnatelje, stručne suradnike i učitelje da se uključe u projekt. Biosigurnost i biozaštita je prošle godine sustavno poučavana u školama kao izvannastavna aktivnost. U ime ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravke Brezak-Stamać, skup je pozdravila viša savjetnica za biologiju Marina Ništ, prenoseći njezino zadovoljstvo što je uspostavljena suradnja između Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Hrvatskog društva za biosigurnost i biozaštitu i AZOO. Ravnateljica pruža punu potporu provedbi ovog projekta i nastavku suradnje kroz organizaciju stručnih skupova za učitelje i nastavnike, održavanje Državne smotre učeničkih radova te savjetodavnu i stručnu pomoć u nastavku projekta. Skup je u ime ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, izv. prof. dr. sc. Krunoslava Capaka, pozdravio doc. dr. sc. Tomislav Benjak, pomoćnik ravnatelja. Izrazio je zadovoljstvo što je HZJZ jedan od nositelja projekta te naglasio važnost ovakvih skupova zbog mogućnosti educiranja mladih kako bi se povećalo njihovo znanje i svijest o važnosti cijepljenja. Cilj je ove edukacije čuvanje zdravlja i razvijanje odgovornoga ponašanja od najranije dobi, kako svoga zdravlja, tako i društva u cjelini. Prije početka radnog dijela skupa, sudionicima se obratila voditeljica projekta, prof. dr. sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Zagreb, predsjednica Hrvatskog društva za biosigurnost i biozaštitu Hrvatskog liječničkog zbora i predsjednica Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, osoba čijom je zaslugom projekt nastao. Osim što se zahvalila svim sudionicima u pilotiranju projekta i podršci u nastavku projekta, istaknula je važnost učitelja u vrijeme epidemija u prošlosti, a tako i danas. Vjeruje da će nastavnici prepoznati važnost teme te da će ovaj projekt zaživjeti, a smotra postati tradicija.

O rezultatima pilot-projekta Biosigurnost i biozaštita sudionike je informirala dr. sc. Ljiljana Žmak, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dopredsjednica Hrvatskog društva za biosigurnost i biozaštitu i voditeljica Odjela za tuberkulozu HZJZ. O ciljevima, aktivnostima i metodama rada u projektu govorila je Andreja Dorić, prof., iz OŠ Darda, zadužena za organizacijske poslove, stručna usavršavanja učitelja i nastavnika i metodičko-didaktičku provedbu Kurikuluma. Upute za provedbu projekta Biosigurnost i biozaštita obrazložila je magistra političkih znanosti Maja Kassa, profesorica geografije u OŠ Vijenac, Osijek, autorica i nacionalna koordinatorica projekta za osnovne škole, koja je i idejna začetnica ovog projekta. Škola partner u projektu je OŠ “Vijenac” iz Osijeka pa je o tim iskustvima pričala ravnateljica škole, Vesna Vrbošić, prof. Mnoštvo sustavno i pregledno prikazanih informacija dostupno je na stranici pilot projekta.

Prvi su dan rada slijedila još dva predavanja. Osnove biosigurnosti i biozaštite prikazao je dr. sc. Ivan Christian Kurolt, znanstvenik iz Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, ujedno i tajnik Hrvatskog društva za biosigurnost i biozaštitu, koji je uspostavio test za koronavirus u Hrvatskoj. Predavanje: Cijepljenje – Bolje spriječiti nego liječiti održala je prof. dr. sc. Alemka Markotić. Slijedila su brojna pitanja na koja su predavači konkretno i jasno odgovarali.

Drugi dan također je održano nekoliko predavanja. O zaraznim bolestima u Hrvatskoj i svijetu govorila je dr. sc. Ljiljana Žmak, iz HZJZ. Pojam “Jedno zdravlje” u svom je predavanju objasnio doc. dr. sc. Rok Čivljak, pročelnik Zavoda za akutne respiratorne infekcije Klinike “Dr. Fran Mihaljević“ i dopredsjednik Hrvatskog društva za biosigurnost i biozaštitu. Doc. dr. sc. Irena Tabain, voditeljica Odjela za izravnu virološku dijagnostiku HZJZ, održala je predavanje:  Koronavirusi, aizv. prof. dr. sc. Tatjana Vilibić Čavlek,voditeljica Odjela za virološku serologiju, također u HZJZ, predavanje: Zoonoze. O biosigurnosti u veterini predavanje je održao Dinko Kralik, dr. vet. med. iz Poljoprivredno veterinarske škole, Osijek, stručni suradnik u projektu Biosigurnost i biozaštita.

Nakon predavanja svi su se predavači uključili u odgovaranje na brojna pitanja sudionika. Sudeći po interesu i pozitivnim komentarima, tema stručnoga skupa izazvala je veliko zanimanje i uključivanje mnogo novih škola u projekt. O tome svjedoči i evaluacija skupa u prilogu.

Snimka predavanja bit će dostupna na kanalu youtube projekta Biosigurnost i biozaštita.

Izvješće sastavila: Marina Ništ, viša savjetnica za Prirodu i Biologiju

Evaluacija stručnoga skupa

(docx: 101,28 KB)

Preuzmi