Najave i izvješća / 28. studenoga 2022.

U Zagrebu održano stručno usavršavanje novoizabranih ravnatelja osnovnih škola

Viši savjetnik za ravnatelje osnovnih škola Vlade Matas organizirao je 11. studenoga 2022. godine stručni skup za novoizabrane ravnatelje OŠ i ravnatelje OŠ RH u 1. mandatu.

Stručni skup održao se u Zagrebu, u velikoj dvorani MZO-a, tema skupa bila je Zakonodavni rad ravnatelja. Na stručnom skupu sudjelovalo je 87 ravnatelja.

Kako je skupu nazočio veliki broj novoizabranih ravnatelja i ravnatelja OŠ u 1. godini 1. mandata, Vlade Matas, viši savjetnik za ravnatelje OŠ, dao je kratke tehničke upute sudionicima vezano uz način evidencije nazočnih, slanje materijala sa stručnih skupova te evaluaciju nakon završetka skupa.

Uvažavajući ustaljenu praksu da, pored ostalih predavača, na stručne skupove uvijek uključimo i iskusne ravnatelje OŠ, ovaj put predavanje je održala  doc. dr. sc. Jasmina Posavec, ravnateljica IV. osnovne škole Varaždin. Gospođa Posavec temom Komunikacija s problematičnim roditeljima i strankama, sudionike je upoznala s nizom praktičnih primjera zahtjevne komunikacije te je uputila kolege ravnatelje kako se postaviti i kako komunicirati u izazovnim situacijama.

Sa svakom novog školskom godinom, u većini odgojno-obrazovnih ustanova, radne odnose zasnivaju novi učitelji te učitelji pripravnici pa je viši savjetnik za ravnatelje OŠ, temom Probni rad i pripravništvo, upoznao sudionike koje su i kakve obveze povjerenstva koje  prati pripravnika tijekom stažiranja. Ravnateljima je objašnjeno zašto u uvjete natječaja mogu uglaviti probni rad te kako pratiti rad osoba na probnom radu. 

U nizu evaluacijskih upitnika ravnatelji su iskazivali potrebu da se što bolje upoznaju s nizom zakonskih odredbi koje kao učitelji nisu imali potrebe poznavati, a sada su im u ulozi ravnatelja neophodni za svakodnevni rad. Zbog toga je Đurđica Šoić, dipl. iur., upoznala ravnatelje s Propisima u sustavu osnovnog školstva koji reguliraju osnovnoškolsku djelatnost. Na pristupačan i razumljiv način odgovarala je i na niz upita koje su ravnatelji postavljali tijekom njezinog izlaganja te je sve popratila konkretnim primjerima iz svakodnevne prakse. 

Jedan od temeljnih poslova ravnatelja škole treba biti unapređenje rada školske ustanove koje je nemoguće provesti bez kvalitetnih učitelja i dobrog poučavanja. Temom Uvid u nastavu viši savjetnik Vlade Matas, prof., upoznao je ravnatelje kako će učitelje pripremiti za uvide, kao odrediti ciljeve uvida te kako napraviti analizu nakon posjete nastavnim satima

Sudionici skupa obaviješteni su da će na svoje e-adrese dobiti sve prezentacije sa skupa te druge materijale koji im mogu koristiti u radu. 

Na kraju skupa viši savjetnik za ravnatelje osnovnih škola, Vlade Matas, omogućio je ravnateljima postavljanje pitanja vezanih uz temu stručnog skupa, kao i ostalih pitanja povezanih sa svakodnevnim radom ravnatelja.

Evaluacija

(docx: 24,67 KB)

Preuzmi