Najave i izvješća / 20. rujna 2022.

U Varaždinu održan državni stručni skup za učitelje i nastavnike gazbenih i plesnih škola

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje 2. rujna 2022. u koncertnoj dvorani GŠ u Varaždinu svečano je otvoren Državni stručni skup namijenjen učiteljima i nastavnicima glazbenih i plesnih škola ,,Pozitivna iskustva u umjetničkom obrazovanju“. Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, dr. sc. Dubravka Brezak Stamać održala je uvodnu riječ sudionicima skupa i potakla ih na pozitivno razmišljanje i djelovanje u nastavnom radu tijekom nove školske godine.

Prvi dio Državnoga stručnog skupa vodila je viša savjetnica Daria Kurtić, prof. Započeo je pjevanjem himne Republike Hrvatske ,,Lijepa naša domovino“ u izvedbi učenice 2. razreda srednje glazbene škole u Varaždinu, Barbare Pokorny, sopran, u klasi nastavnice Dorotee Ilčić, prof.

Od prijavljenih 179 sudionika stručnom skupu nazočilo je 150 sudionika. Ukupno trajanje stručnog skupa je 6 sati.

Raznolik i bogat program okupio je predavače, stručnjake iz prakse i znanstvenike koji su održali izlaganja s naglaskom na obljetnicu 100 godina djelovanja Muzičke akademije u Zagrebu, provođenju projektnih aktivnosti i predavanja za nastavnike plesnih škola.

U prvom dijelu stručnog skupa svečano je obilježena 100. godišnjica djelovanja Muzičke akademije u Zagrebu. Red. prof. art. Igor Lešnik, dekan Muzičke akademije u Zagrebu, prikazao je film o radu Muzičke akademije u Zagrebu i ukazao na važnost glazbenog obrazovanja, obrazovanja budućih studenata, pripravnika i profesora. Red. prof. art. Srđan Čaldarović, prodekan za nastavu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, upoznao je sudionike s prijemnim ispitima, te uvjetima i načinima na koji se provode na Muzičkoj akademiji.

O međunarodnim projektima glazbene škole u Varaždinu izlagao je ravnatelj škole Davor Matačić, prof. Prisutnim sudionicima stručnog skupa prenio je svoja iskustva tijekom sudjelovanja učenika, učitelja i nastavnika GŠ u Varaždinu u različitim projektima u Republici Hrvatskoj i izvan teritorija Republike Hrvatske.

Viša savjetnica Daria Kurtić, prof. upoznala je prisutne sudionike s dokumentacijom koja je potrebna u pripremi, izradi i provedbi projekta.

Drugi dio državnoga stručnog skupa protekao je u izlaganju predavanja za plesne pedagoge. Održana su predavanja / radionice pod nazivom ,,Eforti, predeforti, stanja i porivi“ za učitelje i nastavnike suvremenog plesa u izlaganju Jasne Čižmek Tarbuk, prof. savjetnik, plesač koreograf iz Umjetničke škole Franje Lučića u Velikoj Gorici i predavanje ,,Narodni plesovi i običaji u formalnom obrazovanju“ u izlaganju Nikole Kramara, nastavnika narodnih plesova i običaja i nastavnika anatomije iz Umjetničke plesne škole Silvije Hercigonje u Zagrebu.

Jednodnevni državni stručni skup protekao je u aktivnoj komunikaciji i radnoj atmosferi između predavača i sudionika skupa, imao je raznovrsna predavanja za glazbene i plesne pedagoge te su otvorena pitanja i rasprave koje su teme poželjne za prikazivanje na sljedećim stručnim skupovima, a potrebna su učiteljima i nastavnicima u nastavnoj praksi.

Vjerujemo da će svoja zapažanja sudionici skupa prenijeti kolegama koji nisu mogli prisustvovati stručnom skupu.

Voditelj drugog dijela državnoga stručnog skupa bio je novi viši savjetnik Agencije za odgoj i obrazovanje, viši savjetnik za umjetničke škole Marko Majstorović, prof., koji je i zatvorio državni stručni skup te zahvalio prisutnima na odazivu i sudjelovanju na stručnom skupu.

Evaluacija

(docx: 263,11 KB)

Preuzmi