Najave i izvješća / 9. ožujka 2023.

U Omišu održan državni stručni skup o radu s dječjom klapom

U Omišu je 20. i 21. veljače 2023. godine održan prvi Državni stručni skup vezan uz tradicijsku glazbu Dalmacije pod nazivom „Rad s dječjom klapom“.

Državni stručni skup organizirala je Agencija za odgoj i obrazovanje (AZOO) u suradnji s Festivalom dalmatinskih klapa Omiš, Osnovnom školom Josip Pupačić i Osnovnom glazbenom školom Lovro pl. Matačić iz Omiša. Stručni skup organiziran je za učitelje glazbene kulture, nastavnike glazbene umjetnosti opće obrazovnih škola, učitelje i nastavnici glazbenih škola i voditelje klapa. Predavači i voditelji radionica bili su domaći stručnjaci, dugogodišnji voditelji klapa i mandolinskih sastava te mandolinskih orkestara u Republici Hrvatskoj.

Nakon hrvatske himne u izvedbi orkestra učenika Osnovne glazbene škole Lovro pl. Matačić „Omiške strune“, pod vodstvom mentorice Ane Bubalo, skup je svečano otvorio Marko Majstorović, prof., viši savjetnik za umjetničke škole AZOO-a. U svom govoru naveo je važnost održavanja skupova vezanih uz promociju i očuvanje hrvatske tradicijske baštine i glazbe te njezin prijenos putem obrazovnoga sustava na učenike općeobrazovnih i glazbenih škola. Također je naglasio veliko zadovoljstvo suradnjom organizatora skupa koji su uvidjeli potrebu edukacije učitelja i nastavnika općeobrazovnih i glazbenih škola koji će svoje znanje prenijeti učenicima i na taj način sudjelovati u očuvanju kulturne tradicije i hrvatskoga nacionalnog identiteta.

Mijo Stanić, prof., direktor Festivala dalmatinskih klapa Omiš, obratio se sudionicima skupa i izrazio svoje zadovoljstvo interesom za klape i klapsko pjevanje. Održao je uvodno predavanje vezano uz klape (što je klapa, vrste klapa, načini izvođenja klapskih pjesama, najpoznatiji aranžeri tradicijskih napjeva i dr.).

Nakon uvodnog predavanja, sudionici skupa posjetili su muzej Festivala dalmatinskih klapa Omiš te u njemu poslušali predavanje Mije Stanića, prof., direktora Festivala dalmatinskih klapa Omiš o značaju FDK Omiš u razvoju klapske pjesme te povijesnom razvoju klapskog pjevanja i Omiškog festivala.

Održane su tri radionice u kojima su Marija Didović, prof. savjetnik, s dječjom klapom „Bepo“, Osnovne škole Josip Pupačić, Omiš, Mijo Stanić, prof. ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa Omiš, s Dječjom klapom „Matačićevi slavuji“, Glazbena škola „Lovro pl. Matačić“, Omiš i Antonela Burić, prof., s Dječjom klapom „Matačićevi slavuji“, prikazali i objasnili različite pristupe i načine rada s dječjom klapom osnovne općeobrazovne i glazbene škole.

Doc. art. Ivana Kenk Kalebić, s Umjetničke akademije u Splitu, održala je predavanje o povijesti mandoline te sa sastavom „Anđeli svirači” i „ Sanctus Domnia” održala radionicu rada s mandolinskim sastavom i mandolinskim orkestrom.

Prvi dan stručnog skupa zaključen je koncertom Dječje klape „Bepo“ Dječje klape „Matačićevi slavuji“ Mandolinskog sastava „Sanctus Domnio“ te promocijom notne edicije Duško Tambače: „Zapivala tica mala“ koji uključuje 30 tradicijskih napjeva u obradi za dječje klape.

Drugi dan stručni skup započinje paralelnim radionicama voditelja Marije Didović, prof. savjetnik, Antonele Burić, prof. i Mije Stanića, prof., na kojima su sudionici skupa podijeljeni u tri klape dobili zadatak obraditi dvije tradicijske klapske pjesme te iste izvesti pred drugim klapama. Radna atmosfera na radionicama bila je odlična, a sudionici su sa zadovoljstvom jedni drugima predstavili obrađene klapske pjesme.

Mijo Stanić, prof., direktor Festivala dalmatinskih klapa Omiš, održao je predavanje o notnoj literaturi za klape i dječje klape, studiju klapskog pjevanja na Umjetničkoj akademiji u Splitu te zajedno s Markom Majstorovićem, prof., višim savjetnikom za umjetničke škole AZOO-a upoznao sudionike skupa s propozicijama 2. smotre dječjih klapa u Omišu koja će se održati 10. lipnja 2023. godine u Osnovnoj školi Josipa Pupačića u Omišu.

Državni stručni skup zaključen je podjelom notne edicije Duška Tambače: „Zapivala tica mala“ sudionicima skupa, a skup je pozitivno ocjenjen.

Evaluacija

(pdf: 499,83 KB)

Preuzmi