Najave i izvješća / 15. srpnja 2022.

U Kopačevu održan stručno usavršavanje na temu Terapija s bajkama

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje u Kopačevu je 6. i 7. srpnja 2022. godine održan dvodnevni državni stručni skup namijenjen odgojiteljima, učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima mađarske nacionalne manjine.

Tema skupa je bila: Terapija s bajkama

Na početku državnoga stručnog skupa sudionike je pozdravila ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać i ravnatelj Uprave za nacionalne manjine u MZO-u Nandor Čapo.

Cilj skupa je bio upoznavanje s metodama art-terapije, razvijanje kreativnih sposobnosti, ublažavanje stresa i rješavanje problemskih situacija.

Predavanja i radionice vodila je Lívia Gellért koja se terapijom bajkama bavi od 2017. godine. Pohađala je edukaciju Terapija s bajkama i umjetničku terapiju kod dr. Márte Antalfai.

Dosada je Lívia Gellért vodila više vrsta tečajeva terapija bajkama: za djecu bez roditeljske skrbi koja su smještena u ustanovama, za starije osobe smještene u domovima, za darovitu djecu, a kao predškolski psiholog i za polaznike vrtića te tečaj prevencije „burnout“ ili „izgaranja“ za učitelje.

Ona i sama piše bajke. Trenutačno radi na knjizi za odgajatelje temeljene na terapiji bajkama, koja će pomoći odgajateljima u integraciji djece s autizmom.

Polaznici tečaja mogli su zaviriti u čudesan svijet narodnih priča i bajki, upoznati zakulisne tajne terapije te i sami iskusiti učinke terapije.

Prvog dana sudionici su se upoznali s mogućim primjenama bajkoterapije, vrstama bajki, bajkama drugih naroda te aspektima odabira bajki koje je moguće koristiti u grupnoj terapiji.

Važnim smatra snagu zajedništva, stvaranje okvira za pripovijedanje, psihološke učinke bajki (što pričati u kojoj dobi?), formiranje identiteta i razvoj društvenih odnosa kroz bajke.

Vrlo je važno uočiti kako možemo pomoći razvoju kognitivnih vještina, tjelesnih pokreta, svijesti o tijelu i fine motorike pomoću bajki.

Drugi dan smo se bavili s romskim bajkama. Voditeljica je istaknula posebnosti pripovijedanja romskih pripovjedača.

Usporedila je karakteristike bajkovitih elemenata romskih bajki s mađarskim narodnim pričama.

Sudjelovanjem i iskustvom u terapiji bajkama s elementima terapije pokreta i glazbom, osmišljavala je stvaranje zajednice i uzajamnu interakciju među sudionicima.

Predstavljajući elemente art-terapije na otvorenom (koristeći elemente bajke Ciganka i vrag), pokazala je kako možemo izraziti svoje osjećaje pomoću predmeta iz prirode.

Po završetku državnoga stručnog skupa provedena je evaluacija. Sudionici su bili izuzetno zadovoljni predavačicom, izborom tema i ugodnom atmosferom. Predavačicu stručnog skupa ocijenili su prosječnom ocjenom 4,94.

Državni stručni skup u trajanju od 11 sati vodila je Erna Varga, prof., viša savjetnica za mađarsku nacionalnu manjinu.

Evaluacija

(docx: 306,20 KB)

Preuzmi