Najave i izvješća / 6. rujna 2021.

Timski pristup u rješavanju izazova, stručno usavršavanje za stručne suradnike

Agencija za odgoj i obrazovanje 26. i 27. kolovoza 2021. organizirala je četvrti državni stručni skup edukacijskih rehabilitatora i ostalih stručnih suradnika. Stručni skup s temom Timski pristup u rješavanju izazova održan je u aplikaciji Zoom. Trajao je dva dan. Bio je namijenjen stručnim suradnicima, a njima su se priključili i učitelji, nastavnici i ravnatelji dječjih vrtića te osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj. Interes i odaziv bili su veliki, od 300 prijavljenih sudionika skupu se online priključilo njih 284.

Pozdravnu riječ sudionicima uputili su Mara Capar i Robert Cimperman, viši savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje, istaknuvši značaj ove teme za školovanje djece i učenika s teškoćama te za doprinos profesionalnom razvoju kolega.

Predavači prvoga dana s temama: Suradnja u postupcima utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta/učenika, Robert Cimperman i Mara Capar, Agencija za odgoj i obrazovanje; Mentalno zdravlje učenika s teškoćama, dr. sc. Ljiljana Muslić, Hrvatski zavod za javno zdravstvo; Rad s roditeljima/obiteljima djece s teškoćama: Anamarija Bohače, Edukacijsko-rehabilitacijski fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Smjernice za izradu individualiziranih kurikuluma, dr. sc. Jasna Kudek Mirošević, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon plenarnih predavanja prikazani su primjeri prakse s temama: Suradnja i učenici s poremećajem iz spektra autizma, Antonija Maričević, prof.reh., BCBA, Andrea Gašpar Čičak, mag. rehab. educ., učitelj mentor; I mi smo ovdje – zajedno možemo pomoći, Jelena Klopotan, dipl. psiholog, Centar za odgoj o obrazovanje Velika Gorica i Suradnja logopeda s knjižničarkom gradske knjižnice, Korana Lattinger Kadić, prof., OŠ Nad lipom.

Drugoga dana održana su četiri ciklusa paralelnih radionica s temama:

1.      Radionica: Suradnja u postupcima utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta, učenika: Iva Livić Kozin, OŠ I. Cankara, Violeta Vragotuk, OŠ Središće, dr. sc. Ljiljana Banek, OŠ Nad lipom

2.      Mentalno zdravlje učenika s teškoćama: Armin Hadžić, prof., dipl. psiholog, Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj, Petrinja

3.      Koraci u poučavanju i vrednovanju učenika s TUR-om, dr. sc. Đurđica Ivančić, Antonija Ćosić, OŠ Mato Lovrak Petrinja, Petrinja, dr.sc.Jasna Kudek,Učiteljski fakultet, Klara Matejčić, OŠ b. Radić, Botinec

4.      Suradnja s roditeljima/obiteljima djece s TUR-om:prof. dr. sc. AnamarijaŽic Ralić

i Anamarija Bohaček s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Mirela Bukač, OŠ I. Merz, Zagreb.

Nakon svakog predavanja predavači su odgovarali na pitanja postavljena u chatu te na radionicama razmatrali iskustva iz prakse. Državni stručni skup vodila je Mara Capar, mag. rehab. educ., u suradnji sa Robertom Cimpermanom, a u osmišljavanju su sudjelovale Vesna Ivasović, viša savjetnica za stručne suradnike psihologe i nastavnike psihologije i Senkom Soldat, viša savjetnica za stručne suradnike pedagoge.

Evaluacija

(doc: 976,50 KB)

Preuzmi