Najave i izvješća / 24. studenoga 2022.

Suvremeni izazovi za katoličke škole

Trajna formacija ravnatelja i stručnih službi katoličkih škola u Republici Hrvatskoj „Suvremeni izazovi za katoličke škole“, u organizaciji Nacionalnoga ureda za katoličke škole te Agencije za odgoj i obrazovanje, održana je 11. studenoga u prostorima Župe i Samostana sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Zagrebu.

Susret je započeo uvodnom molitvom u crkvi sv. Antuna Padovanskog, a nastavljen je u župnoj dvorani samostana gdje je sve sudionike pozdravio Ivica Žuljević, predstojnik Nacionalnoga ureda za katoličke škole. Svima je zaželio dobrodošlicu, uspješan i plodonosan rad te prenio pozdrave požeškoga biskupa Antuna Škvorčevića, predsjednika Vijeća HBK za katolički odgoj i obrazovanje. Prisutne ravnateljice i ravnatelje katoličkih škola, stručne suradnike i suradnice te vjeroučiteljice i vjeroučitelje pozdravila je dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, istaknuvši vrijednosti, posebnosti i bogatstvo koje katoličke škole svojim djelovanjem daju obrazovnom sustavu Republike Hrvatske.

Prvo predavanje, na temu Škola kao prostor projekata, održao je Boris Vampula, voditelj Odsjeka za međunarodnu suradnju i projekte Europske Unije iz Agencije za odgoj i obrazovanje. U svom izlaganju predstavio je najvažnije sastavnice za uspješno pisanje i izradu projekata, posebno onih financiranih sredstvima EU.

Drugo predavanje, na temu Crkva, identitet katoličke škole i dijalog, održao je dr. sc. Zoran Turza, profesor s Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu. U kratkim crtama predstavio je dokument Kongregacije za katolički odgoj i obrazovanje, pod nazivom Identitet katoličke škole za kulturu dijaloga, te predstavio određena poimanja i shvaćanja Crkve tijekom povijesti. Posebno je naglasio gledanje i funkcioniranje Crkve kroz prizmu poliedra, kako ju često ističe i u svom tumačenju koristi papa Franjo.

Organizirane su četiri radionice: dr. sc. Kristijan Sedak vodio je radionicu s temom Upravljanja promjenama i liderstvu, dr. sc. Ana Haramina vodila je radionicu naslovljenu Pitanja otpornosti, Željka Ćaleta-Car i Jelena Škugor iz službe Katoličke osnovne škole iz Šibenika vodile su radionicu na temu Međusobne suradnje stručnih službi, a Mara Stipić Bagarić, iz Razvojne agencije NORA u Novskoj, vodila je radionicu s temom Pripreme i prijave natječaja za škole. Susret je završio zajedničkom molitvom u crkvi sv. Antuna Padovanskog.

Sudionici su stručno usavršavanje ocijenili vrlo visokim ocjenama (5 –  50 %; 4 – 37 %). Temu su ocijenili zanimljivom i atraktivnom, a sadržaje provedivima u praksi.

Evaluacija

(docx: 470,95 KB)

Preuzmi