Najave i izvješća / 31. kolovoza 2010.

Stručni skupovi za učitelje i nastavnike matematike Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Istarske županije

U Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji u Rijeci 30. i 31. kolovoza 2010. održani su jednodnevni međužupanijski stručni skupovi za učitelje i nastavnike matematike Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Istarske županije. Skupove je organizirao i vodio Robert Gortan, vanjski suradnik za matematiku Agencije za odgoj i obrazovanje. O čemu se pričalo na skupovima?

Dinka Juričić je govorila Kako se nositi sa stresom u osnovnoj školi? uz konkretne primjere rješavanja stresnih situacija. Kolegica Sanja Rukavina, s Odjela za matematiku Sveučilišta u Rijeci nazočne je upoznala s definicijom i važnošću primjene i upotrebe Nestandardnih zadataka u nastavi.

Robert Gortan je upoznao kolege o provedbi, problemima i zadacima s matematičkih natjecanja osnovnih škola, odnosno natjecanja srednjih škola s naglaskom na TeamPlayMath, odnosno školsko ekipno natjecanje iz matematike provedeno u Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile u Pazinu. Ivanka Bujan Slamić, predstavnica škole domaćina, pripremila je matematički sadržaj, odnosno govorila je o Približnom računanju kvadratnog korijena za osnovce i Nejednakosti i primjene za srednjoškolce.

U završnom bloku predavanja Branka Antunović-Piton je govorila o Presjeku osnovne i srednje škole, odnosno o viđenju profesora koji je iz osnovne škole prešao raditi u srednju školu te razmišljanju o sličnostima i razlikama dviju škola. Vesna Vujasin-Ilić i Robert Gortan su održali radionicu (predavanje) o Važnosti provjere temeljnih matematičkih znanja – ispiti pred(znanja) da ili ne za učitelje, a Dijagnostički ispit znanja za nastavnike. Prikazali su neke argumente za i protiv takvih provjera (pred)znanja, analizu ankete provedene na početku 1. razreda srednje škole, a kolege su ispunile Upitnike o načinu provjere (pred)znanja učenika osnovnih i srednjih škola. Voditelji su se obavezali da će dobivene podatke objaviti na sljedećem skupu.

Voditelj je zahvalio nazočnima te ih pozvao na suradnju i sudjelovanje na sljedećim skupovima uz želju da nova školska godina prođe što uspješnije.

Robert Gortan, prof.,
vanjski suradnik za matematiku AZOO

Dokumenti