Najave i izvješća / 29. travnja 2010.

Roditelji i njihova suodgovornost u odgojno-obrazovnom sustavu kroz prizmu vjeronauka u školi

Agencija za odgoj i obrazovanje, Nacionalni katehetski ured Hrvatske biskupske konferencije i Katehetski ured Varaždinske biskupije organizirali su od 28. do 30. travnja u Varaždinu stručni “Roditelji i njihova suodgovornost u odgojno-obrazovnom sustavu kroz prizmu vjeronauka u školi”.

Roditelji i njihova suodgovornost u odgojno-obrazovnom sustavu kroz prizmu vjeronauka u školiSkup se kroz stručna predavanja i pedagoške radionice bavio načinima ucjepljivanja roditelja i njihovim angažmanom u školi u suodgovornosti glede ostvarivanja ciljeva odgoja i obrazovanja.
Svečanost otvorenja skupa održana je u hotelu Turist u Varaždinu u srijedu 28. travnja gdje se okupilo 80-tak sudionika sa svojim domaćinima i organizatorima.

U skup je uvelo molitveno razmišljanje koje su iznijeli vjeroučitelji Aleksandra Lukavečki i Vladimir Cesar, a svečanost su vodile vjeroučiteljice Anita Bakovljanec i Nensy Jurić. Pozdravnu riječ najprije je uputila viša savjetnica pri Agenciji za odgoj i obrazovanje Gordana Barudžija koja je prenijela pozdrav ravnatelja Vinka Filipovića, a potom je vlč. mr. Damjan Koren, predstojnik Katehetskog ureda Varaždinske biskupije, uputio pozdrav u ime 230 vjeroučitelja i 30 odgojiteljica u vjeri s područja biskupije. Zahvalio je Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji što su pomogli organizaciju skupa. Sudionicima je zaželio da sa stručnog skupa ponesu što više korisnih misli koje će im najprije pomoći u njihovoj daljnjoj osobnoj izgradnji kao odgojitelja, a zatim i u njihovu radu u kojem to prenose drugima. U ime predstojnika Nacionalnog katehetskog ureda, dr. Ivice Pažina, nazočne je pozdravio mr. Anton Peranić, savjetnik pri NKU i predstojnik KU Krčke biskupije, koji je okupljenima zaželio da se poput dvojice na putu u Emaus okrijepe i ojačaju u vjeri, odnosno svom poslanju. Varaždinski župan Predrag Štromar sudionicima je uputio dobrodošlicu i zaželio im uspješan rad. Naglasio je kako županija podržava suradnju roditelja i škola, u čemu posebnu ulogu imaju učitelji, pa tako i vjeroučitelji. Pročelnica Ureda za prosvjetu Grada Varaždina Karmen Trubić prenijela je dobrodošlicu gradonačelnika Ivana Čehoka, a pozdrave sudionicima uputio je i varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak koji je otvorio skup. Pritom je predstavio Varaždinsku biskupiju kazavši kako je riječ o četvrtoj biskupiji u Hrvatskoj po broju stanovnika. Naglasio je da su se okupili da bi promišljali o suodgovornosti u odgoju djece i mladih, i to roditelja koji imaju pravo i dužnost prvi odgajati svoju djecu. Pritom je podsjetio da u odgoju sudjeluju i drugi čimbenici, a među prvima su odgojitelji kojima roditelji povjeravaju svoju djecu. U to se ubrajaju i vjerski odgoj i vjeronauk koji su značajni za odgoj mladih ljudi, poručio je biskup Mrzljak.

U programu otvorenja nastupio je Varaždinski gudački kvartet, dok je dramska družina mladih iz Ivanca scenskom igrom “Bog u metrou” ukazala na sveprisutnost Boga u društvu i svijetu. Zaključno je kao uvod u radni dio skupa prikazana prezentacija «Nemoguća misija» vjeroučitelja Silvija Benča.

Idućeg dana u četvrtak 29. travnja radni dio susreta započeo je predavanjem “Roditeljski odgojni stilovi” mr. Lidije Čilić Burušić. U prvom dijelu predavanja sudionicima je približila čimbenike koji utječu na roditeljsko ponašanje, te dimenzije roditeljstva kao što su emocionalnost i kontrola u kojima roditelji u odgojnom procesu najčešće odlaze u krajnosti. Slijedila je razrada četiriju roditeljskih odgojnih stilova: autoritativnog, popustljivog, autoritarnog i zanemarujućeg s detaljnom analizom njihovog utjecaja na razvoj djeteta. U završnom dijelu govorila je o suradnji nastavnika i roditelja te zakonskoj regulativi koja pokriva to područje. Izlaganje s temom “Suradnja škole i roditelja u odgoju djece” zatim je održao dr. sc. Niko Tunjić koji je govorio o iskustvu suradnje s roditeljima kroz prizmu ravnatelja srednjoškolske ustanove pokazavši kako nepromišljene izjave roditelja donose tragične posljedice u odgojno-obrazovnom procesu, te je naveo preduvjete kvalitetnog obrazovanja i iskustva u oblikovanju učitelja.

Nakon uvodnih predavanja rad je nastavljen u radionicama kroz koje su tijekom seminara prošli svi sudionici. Radionice su vodile mr. Lidija Čilić Burušić s temom “Uloga nastavnika u rješavanju učeničkih obiteljskih problema”, Anita Bakovljanec, prof. s temom “Roditelji – vanjski suradnici odgojno-obrazovnog sustava škole” i Vladimira Brezak, prof., s temom “Suradnja s roditeljima djece s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama”.

U popodnevnim satima u četvrtak sudionici su se uputili u Lepoglavu na terenski rad s temom “Tradicija odgojnog saveza roditelja, škole i Crkve”. Suradnja roditelja i škole prikazana je kroz očuvanje autohtonih zanata lepoglavskog kraja od kojih je najpoznatija lepoglavska čipka. Između ostalih, svoj rad su predstavili učenička zadruga “Stezica”, školska zadruga “Korpica” i udruga “Fiolica”. Njihov su rad predstavili Mirko Varović, direktor Festivala čipke i Ratko Tomić, ravnatelj Osnovne škole A. Starčevića iz Lepoglave. O doprinosu Crkve govorio je domaći župnik preč. Andrija Kišiček, posebno se osvrnuvši na pavlinsku ostavštinu i boravak bl. Alojzija Stepinca u lepoglavskom zatvoru. Posjet Lepoglavi završen je misnim slavljem u župnoj crkvi Bezgrešnog začeća BDM koje je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. U propovijedi mons. Mrzljak vjeroučitelje je pozvao da, kao i prva Crkva, kroz navješćivanje Uskrslog učvrste i svjedoče svoju vjeru.

Posljednjeg dana, u petak 30. travnja, skup je nastavljen radom u radionicama, a treće predavanje održao je prof. dr. sc. Tonči Matulić o temi “Osnove odgojne suodgovornosti roditelja”. Na početku izlaganja iznio je analizu svijeta mladih, obitelji i škole kroz prizmu dokumenata Drugog vatikanskog sabora gdje stoji kako su roditelji prvi odgojitelji djece, a svi ostali u tom procesu su subordinirani njima. Zadnjih desetljeća s druge se strane dijagnosticira da je obiteljski model u krizi, ali to, po riječima predavača, samo reflektira činjenicu društvene krize. Zapitao se kako u takvoj situaciji govoriti o suodgovornosti unutar principa supsidijarnosti te je ponudio odgovor da temelj svega mora biti dobrobit mladog čovjeka kako se on ne bi našao u procjepu između obitelji i škole. “Bitni sadržaj te dobrobiti je ljubav, jer obiteljska ljubav se ne može nadomjestiti niti odglumiti”, zaključio je prof. Matulić.

Viša savjetnica za vjeronauk pri AZOO-u Sabina Marunčić predstavila je nakon toga projekt jačanja kapaciteta Agencije “Suvremeni pristup stručnom usavršavanju”. Stručni skup završio je okruglim stolom koji je vodila Gordana Barudžija, viša savjetnica za vjeronauk pri AZOO, koja je izrazila nadu u mogućnosti ostvarenja ciljeva skupa te zahvalila svim sudionicima, predavačima i suorganizatorima.

Jasminka Bakoš-Kocijan
Zvonimir Lončar
Silvio Benč