Najave i izvješća / 27. svibnja 2021.

Online državni stručni skup za novoizabrane ravnatelje i ravnatelje osnovnih škola u 1. mandatu

Viši savjetnici za ravnatelje osnovnih škola, Vlade Matas i Mario Rogač, organizirali su 20. svibnja 2021. godine online skup za novoizabrane ravnatelje osnovnih škola i ravnatelje OŠ RH-a u 1. mandatu. Tema stručnog skupa bila je Planiranje, programiranje i organizacija rada u školi.

Online skup je pratilo 135 sudionika koje su na početku skupa pozdravili viši savjetnici te ih upoznali s programom skupa.

Viši savjetnik Vlade Matas je ravnatelje upoznao kako napraviti kvalitetan Godišnji plan i program rada. Godišnji plan i program rada je temeljni dokument svake odgojno-obrazovne ustanove pa je njegovoj izradi potrebno posvetiti posebnu pozornost da bi bio pregledan, sa svim planskim elementima i kao takav ostvariv.

Druga tema koju je viši savjetnik V. Matas prezentirao ravnateljima bila je Kako postupati kad se zanemaruju obveze. Da bi ravnatelji obavljali svoj posao što kvalitetnije, ukazano im je na važnost pravovremenog poduzimanja mjera, utvrđivanja činjenica i donošenja odluka temeljem ovlasti koje ravnatelji imaju.

Ravnatelj Osnovne škole Obrovac Željko Modrić izložio je ravnateljima temu Samovrednovanjem do trajnog unaprjeđenja rada škole. Sudionici su od dugogodišnjeg ravnatelja imali prigodu čuti da je samovrednovanje zakonska obveza. Provodeći sve prezentirane faze u postupku samovrednovanja, škole će biti u stanju izraditi kvalitetne i ostvarive razvojne planove, a ravnatelji će moći rezultate samovrednovanja koristiti za unaprjeđenje rada škole. 

Viši savjetnik Mario Rogač je, koristeći niz primjera iz osobnog iskustva doživljenog na mjestu ravnatelja škole te savjetnika u Agenciji, sudionicima skupa ukazao na Pogreške i propusti u radu ravnatelja. Savjetnik je ravnateljima iznio niz preporuka da bi se određeni propusti mogli izbjeći te kako bi svakodnevne poslove obavljali kvalitetno. Pri tome je savjetnik naglasio veliku razliku između odgojno-obrazovnih poslova koje su sudionici prethodno obavljali i poslova i odgovornosti ravnatelja pa upravo ovakvi skupovi i primjeri prakse služe da bi se prebrodile prve godine ravnateljskog staža.

Na kraju skupa viši savjetnici za ravnatelje osnovnih škola, Mario Rogač i Vlade Matas, omogućili su ravnateljima postavljanje pitanje, uputili ih na popunjavanje evaluacijskih listića te im poželjeli uspješan kraj nastavne godine.

Evaluacija stručnoga skupa

(docx: 22,28 KB)

Preuzmi