Najave i izvješća / 15. srpnja 2022.

Održano stručno usavršavanje za odgojno-obrazovne radnike koji rade s djecom sa šećernom bolešću

U suorganizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Hrvatskog društva za pedijatrijsku endokrinoIogiju i dijabetologiju Hrvatskog liječničkog zbora, Zavoda za endokrinologiju i  dijabetes  Klinike za pedijatriju  KBC-a Zagreb i društva „Veliki za male sa šećernom bolešću” održan je 30. lipnja stručni skup za odgojno-obrazovne radnike koji rade s djecom i učenicima sa šećernom bolešću. Skup je održan u OŠ Kajzerica u Zagrebu.   

Na skupu su održana predavanja stručnjaka koji svakodnevno rade s djecom sa šećernom bolešću. Na samom početku skupu se obratio dr. sc. Miroslav Dumić, prof. emeritus s Medicinskog fakulteta u Zagrebu koji je i predsjednik društva „Veliki za male sa šećernom bolešću“. Potom je dr. sc. Nevena Krnić, dr. med., pročelnica Zavoda za endokrinologiju i dijabetes Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb i voditeljica Referentnog centra za pedijatrijsku endokrinologiju i dijabetes Ministarstva zdravstva te predsjednica Hrvatskog društva za pedijatrijsku endokrinologiju i dijabetologiju Hrvatskog liječničkog zbora, ujedno i docentica na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, govorila o osnovnim preporukama vezanim uz šećernu bolest. Jasna Radanović, bacc. med. techn., koja radi na Zavodu za endokrinologiju i dijabetes Klinike za pedijatriju i kao asistent u Kabinetu za zdravstvenu njegu na Zdravstvenom veleučilištu, održala je predavanje o zdravoj prehrani i terapiji inzulinom.

Klinička psihologinja u Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb dr. sc. Marina Grubić, koja je i vanjski suradnik u nastavi Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu na dodiplomskom i diplomskom te na specijalističkom studiju iz kliničke psihologije, a sudjeluje i u izvođenju diplomske i poslijediplomske nastave na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, imala je predavanje pod nazivom „Dijete sa šećernom bolešću – učenik kao i svi ostali“. Zatim je Duje Braovac, dr. med., koji je na specijalizaciji iz pedijatrije u Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb, govorio o tehnologiji u liječenju djece oboljele od šećerne bolesti. Slijedilo je izlaganje mr. sc. Ivanke Gregurinčić, socijalne pedagoginje u Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb, o podršci djeci sa šećernom bolešću i njihovim obiteljima. Skup je završio demonstracijom mjerenja šećera različitim uređajima i demonstracijom načina davanja inzulina te primjene glukagona.   

Evaluacija

(docx: 82,57 KB)

Preuzmi