Najave i izvješća / 1. rujna 2021.

Održano stručno usavršavanje odgojno-obrazovnih radnika srpske nacionalne manjine

Dvodnevni stručni skup državne razine sa temom „Javni nastup i vještina komunikacije među dionicima odgojno-obrazovnog sustava“ održan je 27. i 28. kolovoza 2021. godine u prostorima Srpske pravoslavne opće gimnazije u Zagrebu

Stručni skup je okupio odgojno-obrazovne radnike srpske nacionalne manjine zaposlene u ustanovama predškolskog, osnovnog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja. Skup je vodila viša savjetnica za srpsku nacionalnu manjinu Natalija Koprenica koja je u ime ravnateljice dr. sc. Dubravke Brezak Stamać i svoje ime pozdravila sudionike i otvorila skup. Istaknula je zadovoljstvo suradnjom svih institucija koje doprinose nastavi na manjinskom jeziku i pismu te poželjela uspješan i kvalitetan rad svima.

U uvodnom dijelu skup je pozdravio i prigodnim riječima sudionicima se obratio patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije. – Obrazovanje je razvijanje onih potencijala koje nosimo u sebi, koji nisu isključivo pragmatične prirode već se tiču sveukupne ličnosti. Ono se tiče i unutrašnjeg sveta deteta. Razvijajte vrlinu kod onih koji su vam povereni – kazao je Patrijarh.

Prisutne su pozdravili Nandor Čapo, ravnatelj Uprave za nacionalne manjine i Milan Vukelić, načelnik Sektora za obrazovanje na jeziku i pismu nacionalnih manjina Ministarstva znanosti i obrazovanja. Izrazili su zadovoljstvo kontinuiranom podrškom i stručnim usavršavanjem odgojno-obrazovnih radnika od strane Agencije i suradnjom svih čimbenika u tom procesu. Mirko Marković, izvršni sekretar za obrazovanje u Srpskom kulturnom društvu „Prosvjeta“ je također pozdravio sudionike skupa te pozvao sve zainteresirane da se jave sa idejama, potrebama i prijedlozima za suradnju.

U nastavku prvoga dana uslijedilo je plenarno izlaganje doc. dr. sc. Tanje Jurin, sa Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Tema predavanja je bila „Psihološka podloga straha od javnog nastupa te prepoznavanje osnovnih kognitivnih, emocionalnih i ponašajnih čimbenika straha od javnog nastupa“. Slijedila je radionica „Kako prepoznati strah od javnog nastupa kod učenika/ca“. Detaljno nas je upoznala s načinima prepoznavanja straha i primjerima koje možemo susresti u praksi. Nakon kratke stanke uslijedilo je predavanje i radionica izv. prof. dr. sc. Jelene Vlašić Duić, sa Odsjeka za fonetiku Filozofskoga fakulteta i Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Tema predavanja je bila „Osvještavanje vlastitog govornog statusa“, a na nju se nastavila radionica na temu „Kako unaprijediti govorne vještine“. Učesnici su bili izuzetno motivirani i zadovoljni primjenjivošću tema u radu s djecom te jasnoćom izlaganja.

Drugi dan skupa smo započeli sa predavanjem doc. dr. sc. Tanje Jurin na temu „Usvajanje osnovnih vještina u kontroli i svladavanju straha od javnog nastupa kod sebe i učenika/ica“ te nastavila sa radionicom naslova „Osvještavanje komunikacije u teškim situacijama i sa zahtjevnim dionicima“. Nakon stanke nam se ponovno pridružila izv. prof. dr. sc. Jelene Vlašić Duić te nas kroz predavanje „Unaprjeđenje govorničkih vještina“ i radionicu „Uvježbavanje govorne izvedbe (pripremiti i izvesti govor uz upute o gestama i mimici te osvijestiti razliku između javnoga nastupa uživo i nastupa online)“ osnažila u situaciji javnog nastupa.

U završnom dijelu se pokrenula vođena rasprava i vrednovanje koja je pokazala izuzetno zadovoljstvo sudionika predavanjima i predavačicama kao i samom organizacijom skupa za koju možemo posebno zahvaliti ravnatelju Škole g. Slobodanu Laliću.

Evaluacija stručnoga skupa

(docx: 146,52 KB)

Preuzmi