Najave i izvješća / 9. srpnja 2021.

Održan stručno usavršavanje na temu „Kulturna baština kao temelj identiteta“

Državni stručni skup s temom „Kulturna baština kao temelj identiteta“ na kojem su sudjelovali odgojno-obrazovni radnici srpske nacionalne manjine zaposleni u ustanovama predškolskog, osnovnog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja održan je online 2. i 3. srpnja 2021. godine. Skup je vodila viša savjetnica za srpsku nacionalnu manjinu Natalija Koprenica koja je u svoje, i u ime ravnateljice dr. sc. Dubravke Brezak Stamać, pozdravila sudionike i otvorila skup. Naglasila je izuzetno dobru suradnju svih institucija koje doprinose nastavi na manjinskom jeziku i pismu.

U uvodnom dijelu skup je pozdravila i prigodnim riječima sudionicima se obratila Dragana Jeckov, zastupnica u Hrvatskom saboru. Istaknula je da je zajednička briga i cilj podupirati sve zainteresirane strane u što kvalitetnijem provođenju nastave za pripadnike manjina na njihovom jeziku i pismu. Prisutne je pozdravio Nandor Čapo, ravnatelj Uprave za nacionalne manjine Ministarstva znanosti i obrazovanja. Izrazio je zadovoljstvo kontinuiranom podrškom i stručnim usavršavanjem odgojno-obrazovnih radnika od strane Agencije i suradnjom svih čimbenika u tom procesu. Nina Čolović, voditeljica Odjela za obrazovanje u Srpskom narodnom vijeću je istaknula važnost susreta ove vrste zbog mogućnosti razmjene ideja, isticanja potreba i povezivanja svih sudionika. Mirko Marković, izvršni sekretar za obrazovanje u Srpskom kulturnom društvu „Prosvjeta“ također je pozdravio sudionike skupa te istaknuo partnerski odnos Društva na području odgoja i obrazovanja djece srpske nacionalne manjine sa svim državnim institucijama. Napomenuo je da se svi zainteresirani mogu javiti sa idejama, potrebama i prijedlozima za suradnju.

U nastavku prvoga dana uslijedilo je plenarno izlaganje više savjetnice za ravnatelje predškolskih ustanova mr. sc. Inge Seme Stojnović iz Agencije za odgoj i obrazovanje u Zagrebu. Tema predavanja je bila „Temelji identiteta“. Slijedilo je predavanje učitelja-praktičara Bojana Lazića. Sudionike stručnoga usavršavanja detaljno  je upoznao s načinima i primjerima ostvarivanja očekivanja u domeni To sam ja u nastavi srpskog jezika i kulture kroz predavanje „To sam ja“ – a gde si ti?

Drugi dan skupa započeo je s predavanjem publicista i književnika Čedomira Višnjića na temu „Izabrana mjesta sjećanja i kulture Srba u Hrvatskoj“. Tom prigodom  je  prvi put u javnosti predstavljena geografska karta na kojoj su sva ta mjesta označena. Karta je nastala kao rezultat ideje Saše Miloševića, rada predavača i drugih djelatnika Srpskoga narodnog vijeća te bi kao takva mogla biti vrlo korisna u nastavi srpskog jezika i kulture. Dr. sc. Filip Škiljan iz Instituta za migracije i narodnosti nas je u zadnjem predavanju „Kulturno-povijesni spomenici Srba u Hrvatskoj“ proveo slikom i riječju kroz kompleksnu i tužnu sudbinu kulturno-povijesnih spomenika, s težištem na sakralnim objektima.

U završnom dijelu se pokrenula vođena rasprava u online okruženju na koju su se uključili i neki od gostiju iz uvodnog dijela skupa.

Evaluacija

(docx: 181,37 KB)

Preuzmi