Najave i izvješća / 21. svibnja 2021.

Održan stručni skupa o kompetencijama ravnatelja srednjih škola i učeničkih domova

Agencije za odgoj i obrazovanje organizirala je 18. i 19. svibnja 2021. online državni stručni skup za ravnatelje srednjih škola i učeničkih domova Republike Hrvatske pod nazivom „Uloga ravnatelja u unapređivanju ravnateljskih kompetencija u svjetlu aktualnih kurikularnih promjena.“ Svoje sudjelovanje na online skupu prijavilo je 300 ravnatelja srednjih škola i učeničkih domova iz cijele Hrvatske. Na početku skupa sudionike je pozdravila ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać i mr. sc. Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje MZO-a.

O kompetencijama ravnatelja i kurikularnim promjenama govorio je prof. dr. sc. Neven Hrvatić, a prof. dr. sc. Zoran Sušanj o strateškom razvoju ljudskih potencijala u srednjim školama i učeničkim domovima u kurikularnoj reformi. Mr. sc. Antonija Gladović prikazala je rezultate programa Erasmus + i govorila o ostvarenim prilikama i novim mogućnostima za ravnatelje u području navedenih programa. O ulozi ravnatelja u projektu e-Škole govorio je Goran Škvarč, M. A., dok su o okviru za digitalne kompetencije ravnatelja te digitalnim sadržajima za učenje i poučavanja kao podrška primjeni IKT-a govorile Gordana Jugo, prof., i dr. sc. Maja Quien. O problematici stručno-pedagoškog nadzora kao ekspertne primjene u sustavu odgoja i obrazovanja govorili su Mirjana Kazija prof., i Robert Cimperman prof.

Nakon održanog stručnog skupa, ravnatelji su ispunili online evaluacijski listić i ocijenili netom održani stručni skup odličnom ocjenom. Pri tome su izrazili svoje zadovoljstvo organizacijom i ozračjem na stručnom skupu, stručnim i korisnim predavanjima u kojima su predavači ocijenjeni odličnim ocjenama, u rasponu od 4,6 do 4,8. Ravnatelji su iskazali zadovoljstvo izborom tema i predavača, ali zbog smanjene mogućnosti osobnog interaktivnog sudjelovanja u radu stručnog skupa, iskazali su želju za što skorijom organizacijom ovakvih stručnih skupova uživo.

Predavnja sa stručnoga skupa

(zip: 32,95 MB)

Preuzmi