Najave i izvješća / 21. travnja 2021.

Održan prvi online državni stručni skup iz astronomije

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje 7. travnja 2021. godine održan je prvi online državni stručni skup iz astronomije. Državni stučni skup otvorila je uvodnim riječima ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje doktorica znanosti Dubravka Brezak Stamać te je naglasila važnost i značaj astronomskih tema kako u STEM području tako i u procesu cjelokupnog odgoja i obrazovanja.

Državni stručni skup pozdravila je i predsjednica Hrvatskoga astronomskog društva dr. sc. Rajka Jurdana – Šepić, s kojom je ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje nedavno potpisala i sporazum o stručnoj suradnji.

Stručni skup je obuhvaćao teme iz astrofizike, astrofotografije, astroradionica i popularizacije astronomije.

Doktorica znanosti Mateja Dumbović u svojem je predavanju dala pregled novih znanstvenih spoznaja o Sunčevoj aktivnosti i svemirskoj prognostici. Profesorica Milica Žabčić svojim je predavanjem razmatrala mogućnosti za razvoj aktivnosti popularizacije astronomije među djecom osnovnoškolske dobi, uključujući i praktične radionice. Doktor znanosti Vibor Jelić u svojem je predavanju ponudio pregled novijih znanstvenih spoznaja o magnetskim poljima Mliječne staze uključujući i praktični eksperiment za demonstraciju Faradayeve rotacije. Doktorica znanosti Vernesa Smolčić predstavila je pregled najnovijih znanstvenih spoznaja o razvoju galaksija kroz svemirsko vrijeme i astroučionicu za pomoć u nastavi. Doktor znanosti Lovro Palaversa u svojem je predavanju obuhvatio mogućnosti astrofotografije i korištenja teleskopa u praktičnoj nastavi. Za kraj predavanja doktor znanosti i poznati TV-voditelj Saša Ceci sve je sudionike stručnoga skupa zainteresirao naslovom “Tiho, o tiho govori mi svemir” te govorio o važnosti istraživanja svemira za našu civilizaciju.

Prema evaluacijskom upitniku državni je stručni skup iz astronomije ispunio očekivanja prijavljenih učitelja i nastavnika te je ocijenjen ocjenom 4.88.

Evaluacija

(png: 165,13 KB)

Preuzmi

Popularizacija astronomije međju djecom osnovnoškolske dobi kroz primjere praktičnih radionica

(pdf: 15,12 MB)

Preuzmi

Materijali za rad

(pdf: 271,04 KB)

Preuzmi