Najave i izvješća / 27. rujna 2021.

Održan državni stručni skupa: Razvoj poduzetničkih ideja od koncepta do realizacije

U srijedu i četvrtak, 22. i 23. rujna 2021. godine, putem online platforme Zoom održan je Državni stručni skup Razvoj poduzetničkih ideja od koncepta do realizacije koji je bio namijenjen voditeljima učeničkih zadruga i na kojem je tijekom dva dana sudjelovalo oko 300 sudionika. Sudionike je pozdravila ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, dr. sc. Dubravka Brezak Stamać. Voditeljica skupa, dr. sc.Verica Jovanovski održala je uvodno predavanje te kroz pregled izvješća Global Entrepreneurship monitor Croatia prezentirala glavne teme Što čini Hrvatsku (ne)poduzetničkom zemljom? Jedna od autorica istoimenog istraživanja prof. dr. sc.Sunčica Oberman Peterka s Ekonomskog fakulteta u Osijeku prezentirala je Što je sve potrebno za pokretanje uspješnog pothvata/projekta? i svojim izlaganjem motivirala sudionike na poduzetničko djelovanje te pozitivno razmišljanje kada se govori o poduzetnicima i njihovim aktivnostima.

Kako osnovati učeničku zadrugu u školi? Odgovor na pitanje, ali i zakonsku regulativu, osobno iskustvo u osnivanju učeničke zadruge u školi dale su voditeljice Županijskoga stručnog vijeća za voditelje učeničkih zadruga, učiteljice Željka Kleković iz OŠ Viktorovac iz Siska i Snježana Hranić iz OŠ Sveti Đurđ iz Svetog Đurđa.

Učeničke zadruge koje se bave proizvodnjom i prodajom prehrambenih proizvoda trebaju udovoljavati i uvjete zdravstvene ispravnosti i kvalitete. O Sustavima upravljanja kvalitetom i sigurnošću hrane govorila je zamjenica predstavnika za kvalitetu Ivana Maslać, mag. ing. techn. aliment. iz osječke tvrtke Inspecto d.o.o.

Kada se osnuje zadruga, napravi poslovni plan, proizvede proizvod i spreman je za prodaju, potrebno ga je učiniti dostupnim kupcima. Kako to učiniti pomoću tehnologije govorio je Pavle Vidaković, dipl. ing. iz Digitalwoo, obrta za Web i grafički dizajn iz Osijeka.

Tijekom drugog dana skupa prezentirani su primjeri dobre prakse u radu učeničkih zadruga. Kako to rade u Finskoj i kako se provodi Obrazovanje o poduzetništvu u Finskoj govorio je Siniša Stanivuk iz Oranjegreop Services d.o.o. iz Zagreba. Koliko su uspješni i vješti zadrugari djeca s većim poteškoćama u razvoju prezentirala je Dragica Benčik ravnateljica Centra  za odgoj i obrazovanje iz Čakovca. Održiva učenička poduzeća u hrvatskim srednjim školama te kako učenici i mladi uspješno promiču održivo poduzetničko razmišljanje prezentirala je Margita Radman iz udruge Sunce, udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj iz Splita.

Koliko je važna Suradnja učeničkih zadruga s vrtićima, školama i učeničkim domovima prezentirale su nastavnice i voditeljice učeničke zadruge Zvjezdana Bogdan i Dubravka Scharmitzer iz Srednje strukovne škole iz Đakova.

Riječkim pričama i primjerima rada učeničke zadruge iz urbane sredine učiteljica Svjetlana Brnabić iz OŠ Nikola Tesla iz Rijeke završio je dvodnevni Državni stručni skup za voditelje učeničkih zadruga.

Evaluacija državnog stručnog skupa

(docx: 34,24 KB)

Preuzmi