Najave i izvješća / 13. srpnja 2022.

Održan državni stručni skup za učitelje i nastavnike njemačkoga jezika – Razvoj međukulturnih komunikacijskih kompetencija i uz to vezanih strategija

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje 30. lipnja 2022. održan je državni stručni skup Razvoj međukulturnih komunikacijskih kompetencija i uz to vezanih strategija namijenjen učiteljima i nastavnicima njemačkoga jezika. Skup je održan u online okruženju putem platforme Zoom, a sudjelovalo je oko 550 učitelja i nastavnika s područja Republike Hrvatske koje je u ime ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravke Brezak Stamać pozdravila viša savjetnica za engleski i njemački jezik Izabela Potnar Mijić, prof.

Na početku skupa sudionicima se obratila Margit Huber, suradnica za programe i logistiku Europskog centra za moderne jezike (ECML) u Grazu koja je nakon uvodnog filma o radu ECML-a predstavila projekte koji uključuju međukulturnu kompetenciju.

Doc.dr.sc. Ana Šenjug Krleža s Katedre za obrazovanje učitelja njemačkog jezika – interkulturalna germanistika na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, održala je predavanje na temu Interkulturelle Kompetenz im DaF-Unterricht: zwischen Anspruch und Realität u kojemuse osvrnula nameđukulturnu kompetenciju iz teorijske perspektive.

Nakon zajedničkog plenarnog dijela sudionici su podijeljeni u dvije skupine, jednu za osnovnu i jednu za srednju školu.

U izlaganjima za osnovnu školu sudjelovale su: Renata Borovac, prof., OŠ Mladost Osijek s temom Je früher desto kompetenter – Entwicklung der interkulturellen kommunikativen Kompetenz durch internationalen Jugendbegegnungen, Jasminka Hajpek, prof., OŠ Antuna Kanižlića Požega s temom Interkultureller und diskursiver Ansatz im DaF-Unterricht, Anemarija Jurišić, prof., OŠ „Vjekoslav Klaić“ Garčin s temom Interkulturelle Kommunikationskompetenz – Landeskunde erleben, Gordana Barišić, Lazar, prof., OŠ Voltino Zagreb s temom Videolektionen und interkulturelle Kompetenz in der Grundschule. Učiteljice su pripremile inspirirajuća i motivirajuća izlaganja koja su prikazala primjere dobre prakse u poučavanju međukulturne kompetencije.

U skupini za srednju školu izlagale su: Lidija Čorni, prof., Gimnazija „Matija Mesić“, Slavonski Brod, s temom Interkulturelle Kompetenz im Klassenzimmer, Klaudija Miličević Španja, mag. educ. i Ivana Šošić, mag. educ., I. Gimnazija Osijek, Vesna Pavletić, prof., Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula s temom Raus aus dem, Klassenzimmer! Wie kann ich reale Sprechsituationen für meine Deutschlerner:innen schaffen? te Tatjana Šoša, prof., Zdravstveno učilište Zagreb s temom Videolektionen und interkulturelle Kompetenz in der Mittelschule.  

Evaluacija

(docx: 144,87 KB)

Preuzmi