Najave i izvješća / 19. veljače 2018.

Održan državni stručni skup za ravnatelje srednjih strukovnih škola u Opatiji

Opatija_1_mPod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Agencija za odgoj i obrazovanje organizirala je 14. i 15. veljače 2018.  u Opatiji  državni stručni skup za ravnatelje srednjih strukovnih škola “Uloga ravnatelja u osuvremenjivanju strukovnog obrazovanja”. Skup je okupio više od 200 ravnatelja srednjih strukovnih škola iz cijele Hrvatske.

Na otvaranju ravnateljima se obratio pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo, koji je naglasio važnost jačanja nastave kroz rad, odnosno naukovanja, uvođenje sustava kvalitete u škole, formalnog i neformalnog obrazovanja te otvaranja većega prostora školama tako  da  one stvaraju i provode svoje kurikulume.

Opatija2_mNaglasio je i kolika je važnost uloge ravnatelja u tom procesu. Dodao je i da će se ubrzo osnovati mreža regionalnih centara kompetentosti u kojima se planiraju otvoriti i učenički domovi s većim smještajnim kapacitetima za učenike koji dolaze iz udaljenijih krajeva i da je u pripremi nacrt Nacionalnoga kurikuluma za strukovno obrazovanje koji će se nakon recenziranje početi primjenjivati. Od ravnatelja se očekuje da budu lideri i čvrste točke koje će provoditi reforme, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja će im dati potporu i kroz njihovo stalno stručno usavršavanje.

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković u svom je govoru naglasila da je cilj ovoga dvodnevnog stručnog usavršavanja upravo proširivanje ravnateljskih kompetencija i znanja o tome kako upravljati i voditi školsku ustanovu u kontekstu osuvremenjivanja strukovnog obrazovanja. Navela je da je za uspješnu promjenu obrazovnih programa, modernizaciju školskih ustanova, kao i u osposobljavanju nastavnika u provedbi novih programa, ravnatelji imaju značajnu i nezaobilaznu ulogu. Naglasila je i činjenicu da su ravnatelji srednjih strukovnih škola, u ovom trenutku aktualne Cjelovite kurikularne reforme pred velikim izazovima, kao i konkretnim poslovima i zadatcima koji se postavljaju pred njih. Navela je da je uz dobru volju za prihvaćanjem novih činjenica potrebno u nove procese ugraditi puno motivacije, entuzijazma i profesionalnosti u čemu će Agencija biti stalni partner ravnateljima.

Opatija3_mAgencija za odgoj i obrazovanje svakako uvažava stvarnu situaciju budući da u ovom trenutku imamo u sustavu veliki broj ravnatelja koji se nalaze u prvoj godini prvog mandata i kojima je zasigurno najteže, s obzirom na to da se većina tih ravnatelja prvi puta susreće s potpuno novim poslovima vezanim uz upravljanje, rukovođenje i vođenje, kao i upoznavanje sa sastavnicama menadžmenta u obrazovanju. Upravo iz tog razloga, Agencija za odgoj i obrazovanje donijela je odluku da se u sklopu redovnoga modularnoga stručnog usavršavanja ravnatelja srednjih škola RH u prvom mandatu koje Agencija provodi kroz osam modula u trajanju od dvije školske godine, od ove godine posebna pozornost posveti ravnateljima srednjih strukovnih škola.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore gospodin Želimir Kramarić ustvrdio je da u zemlji postoji nesklad u potrebama gospodarstva i obrazovnog sustava te kako taj problem postoji jer se nije rješavao u prethodnim razdobljima, a Hrvatska gospodarska komora je sad spremna maksimalno pomoći, posebice preko svojih županijskih komora na terenu. Gost iz Slovenije, ravnatelj „Centra za poklicno izobraževanje Republike Slovenije“  Elido Bandelj, predstavio je ravnateljima slovenski model i objasnio da je Centar utemeljen kao samostalni zavod, a osnivači su mu mjerodavna ministarstva te obrtnička i gospodarska komora i kako je time od početka uspostavljeno jako socijalno partnerstvo pa se može jednostavnije utvrditi koja zanimanja treba gospodarstvo, a koja znanja i vještine mora usvojiti učenik strukovnih škola.

Opatija4_mU nastavku rada stručnog skupa, predavanja su održali Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja na temu „Uloga ravnatelja u osuvremenjivanju strukovnog obrazovanja u RH“,  Nataša Novaković, direktorica za radne odnose i ljudske potencijale Hrvatske udruge poslodavaca, na temu „Budućnost tržišta rada,“  Elido Bandelj, direktor Centra za poklicno izobraževanje Republike Slovenije na temu „Što bi trebala biti uloga ravnatelja strukovne škole: menadžer, voditelj ili pedagoški rukovodilac?“, Božo Pavičin iz Hrvatske gospodarske komore, na temom „Uloga ravnatelja u povećanju atraktivnosti strukovnih škola kroz povezivanje s gospodarstvom“,  Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za  mobilnost i programe EU s temom „Uloga ravnatelja i programa Erasmus+ u osuvremenjivanju strukovnog obrazovanja“, Tina Matovina iz Agencije za mobilnost i programe EU s temom „Uspješna primjena Europskog razvojnog plana u Erasmus+ programu – smjernice za ravnatelje“. Mirela Lekić iz Hrvatske obrtničke komore održala je predavanje na temu „Uloga ravnatelja u strukovnom obrazovanju i usklađenosti s potrebama gospodarstva“,  Barbara Kolarek iz   CARNet-a, predstavila je ravnateljima aktivnosti pilot projekta e-Škole i najavila sljedeći ciklus projekta e-Škole. Pomoćnica ravnatelja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih gospođa Vesna Anđelić govorila je o odgovornosti ravnatelja u sklopu kurikularne reforme. Poseban blok predavanja održali su ravnatelji srednjih strukovnih škola: gospođa Đurđica Fuštar, ravnateljica Tehničke škole Ruđera Boškovića Zagreb, na temu „Uloga ravnatelja u izradi prijedloga Nacionalnog kurikuluma za strukovno obrazovanje“ Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Zadar gospodin Vice Vlatković na temu „Uloga ravnatelja u reformi strukovnog obrazovanja“,  Čedomir Ružić, ravnatelj Srednje škole Mate Blažine Labin s temom „Uloga ravnatelja u modernizaciji strukovnog obrazovanja“,  Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga Zagreb s temom „Ravnatelj za novo tehnološko doba“, te Dražen Blažeka, ravnatelj Tehničke škole Čakovec s temom „Uloga ravnatelja u partnerstvu škole i gospodarstva“.

Opatija5_mNa kraju rada dvodnevnog stručnog skupa, ravnatelji srednjih strukovnih škola, članovi Nacionalnog vijeća za strukovno obrazovanje Marin Tvrdić, ravnatelj Tehničke škole za strojarstvo i mehatroniku Split, Suzana Hitrec, ravnateljica Upravne škole Zagreb te Dražen Blažeka, ravnatelj Tehničke škole Čakovec, održali su okrugli stol na kojemu su izvijestili ravnatelje o dosadašnjim aktivnostima Nacionalnog vijeća, a ravnatelji su u interaktivnom predavanju i razgovoru uzeli aktivno sudjelovanje u radu okruglog stola. Stručni skup je pripremio, organizirao, vodio i moderirao viši savjetnik za ravnatelje srednjih škola i učeničkih domova RH-a, dr. sc. Oleg Đaković.