Najave i izvješća / 4. travnja 2012.

Odgovorni smo poučavati istinu o Domovinskom ratu

DR_uzvanici_mU spomen na Krvavi Uskrs na Plitvicama i prvu žrtvu u Domovinskom ratu Josipa Jovića i s ciljem da se mlade generacije poučava istina o Domovinskom ratu Agencija za odgoj i obrazovanje je od 2. do 4. travnja 2012. godine na Plitvicama organizirala 5. državni stručni skup za učitelje i nastavnike povijesti na temu Domovinskog rata.

O prvim oružanim sukobima 1991. godine i prvim žrtvama u Domovinskom rat na skupu su izlagali autentični sudionici tog vremena, generali i zapovjednici, koji su svjedočili dio istine i zbivanja od prije 21. godinu, istaknuti znanstvenici i povjesničari koji se bave Domovinskim ratom i učitelji i nastavnici, koji su radili projekte ili istraživačke radove na temu Domovinskog rata. Važnost i značenje skupa u edukaciji učitelja i nastavnika, a time i učenika, o temi Domovinskog rata prepoznalo je i Ministarstvo branitelja RH-a.

Državni stručni skup na Plitvicama u ime ministra branitelja pozdravila je i svečano otvorila zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ. Sudionike skupa, više od 170 učitelja i nastavnika, pozdravili su i ravnatelj JU Nacionalnog parka Plitvička jezera mr. sc. Branisalv Šutić, župan ličko-senjske županije Milan Jurković, mons. doc. dr. sc.  Mile Bogović, Gospićko-senjski biskup i ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović.

ZamjenicaDR-nad-m ministra branitelja Vesna Nađ na početku je naglasila da se upravo na značenju i vrijednostima Domovinskog rata temelji sveukupni demokratski razvitak Hrvatske. Plitvice, ali i sva druga ratišta, označila ja kao mjesta na kojima se uči povijest te je u tom smislu predstavila i prijedlog Ministarstva branitelja upućen Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

– Ministarstvo branitelja je sa željom da se o Domovinskom ratu govori na osnovi činjenica i bez mistifikacije, uz neposredan uvid u nekadašnje ratno okruženje i autentična svjedočanstva predložilo Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta dopunu za osnovne škole u predmetu povijesti obveznom terenskom nastavom na temu Domovinski rat putem jednodnevnih izleta na značajna područja iz toga razdoblja – istaknula je Vesna Nađ. Zamjenica ministra branitelja pohvalila je zalaganje Agencije za odgoj i obrazovanje na stručnom usavršavanju učitelja i nastavnika da što stručnije i profesionalnije, isključivo na osnovi činjenica i prikupljenih dokaza te znanstvenih istraživanja, poučavaju učenike o Domovinskom ratu.

Agencija za odgoj i obrazovanje, naime, do sada je organizirala četiri državna stručna skupa na temu Domovinskog rata u Zadru, Šibeniku, Vinkovcima i Vukovaru te Dubrovniku.

DR_filipovic_mIzbor mjesta i gradova simbolično govori da su to mjesta i gradovi koji su imali svoje posebno obilježje u Domovinskom ratu i u tom pogledu želimo nastaviti dalje, istaknuo je ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović. Sudionike skupa ravnatelj Filipović pozdravio je u ime Ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića te naglasio da je dolazak zamjenice ministra branitelja, prvi put, na stručni skup o Domovinskom ratu vrlo dobra poruka.

– Svjedoci smo da se o Domovinskom ratu svih ovih 20 godina govori sa različitih polazišta i aspekata. A za nas u Agenciji za odgoj i obrazovanje i za učitelje i nastavnike i svih nas u odgojno-obrazovnom sustavu postoji samo jedno stajalište, a to je autentično svjedočenje o Domovinskom ratu svih onih koji su u njemu sudjelovali i dali svoj doprinos. Zahvala zato svim generalima i predavačima, koji će zasigurno svojim izlaganjima vama učiteljima i nastavnicima pomoći nadopuniti ono što, možda, kroz udžbenike povijesti i kurikulum povijesti nemamo – poručio je sudionicima skupa ravnatelj Vinko Filipović i naglasio da je obveza svih u obrazovnom sustavu pružiti relevantnu i autentičnu edukaciju svim učiteljima i nastavnicima, jer učenici moraju o Domovinskom ratu znati dovoljno i na jedini istinski autentičan način.

DR_generali__mIzlaganja, odnosno svjedočanstva o početcima velikosrpske agresije u Hrvatskoj i prvim oružanim sukobima na Plitvicama i u Pakracu  1991. godine iznijeli su general Marko Lukić, prvi zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko, general Josip Lucić, zapovjednik jedinice za posebne namjene Rakitje i prve gardijske brigade Tigrovi, brigadir Zdravko Andabaka i brigadni general Tomo Medved. Autentični sudionici vremena, odnosno generali koji su osnivali hrvatsku policiju i zapovijedali akcijama Plitvice i Pakrac, svjedočili su o pokušaju velikosrpske politike da odsječe dio Hrvatske i pripoji velikoj Srbiji, o osamostaljenju i proglašenju suvereniteta Republike Hrvatske, o ulozi hrvatske policije i specijalnih jedinica u prvoj fazi obrane od velikosrpske agresije, o uspjehu zapovjednika da hrvatski nacionalni naboj u tim prvim trenutcima oružanih sukoba ne pređe u nacionalizam i o tijeku pojedinih akacija. – Pet godina borili smo se za vlastitu državu, hrvatsku samostalnost i suverenitet, a danas svjedočimo i pišemo svoju povijest, ne zbog generala i zapovjednika već zbog toga da obranimo istinu o Domovinskom ratu. I zato je vaša uloga, učitelja i nastavnika, iznimno važna i odgovorna u poučavanju učenika o Domovinskom ratu – poručio je učiteljima i nastavnicima general Josip Lucić.

DR_posjet_Znanstveni prikaz događanja tijeka Domovinskog rata na prostoru Like prikazao je dr. sc. Jakša Raguž iz Hrvatskog instituta za povijest, presjek dokumenata srpske proveniencije prikazali su dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalnog i dokumentacijskog centra Domovinskog rata i Natko Martinić-Jerčić, a o Krbavskoj bitci izlagao je dr. sc. Hrvoje Kekez. Primjere dobre prakse poučavanja o Domovinskom ratu predstavili su Lidija Miletić, ravnateljica OŠ D. Tadijanovića iz Vukovara i Darko Tufekčić, Lobert Simičić iz Medicinske škole u Rijeci i Dinko Marin iz OŠ B. Kašića iz Zadra. U sklopu terenske nastave sudionici skupa posjetili su u Udbini Crkvu hrvatskih mučenika, gdje ih je ugostio doc. dr. sc. mons Mile Bogović.

DR_kud_mStručni skup organizirao je Franjo Čičak, viši savjetnik za povijest Agencije za odgoj i obrazovanje, a, kako je sam rekao, prije osam godina krenuo je sa stručnim usavršavanjem učitelja i nastavnika kada je u jednom udžbeniku povijesti pročitao samo 15 redaka o Domovinskom ratu.