Najave i izvješća / 8. rujna 2022.

Odgoj učenika – zajednički izazov Crkve i društva

U organizaciji Nacionalnog katehetskog ureda HBK i Agencije za odgoj i obrazovanje od 29. do 30. kolovoza 2022. godine u prostorijama Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu održana je Katehetska ljetna škola za vjeroučiteljice i vjeroučitelje u osnovnim školama, na temu: Odgoj učenika – zajednički izazov Crkve i društva. Na Školi je sudjelovalo oko 280 vjeroučitelja iz cijele Hrvatske.

Katehetska ljetna škola započela je uvodnom molitvom koju su osmislili i predmolili Tina Rožić i Dragan Miličević, vjeroučitelji iz Šibenske biskupije. Zatim se u ime organizatora pozdravnim riječima sudionicima obratio prof. dr. sc. Ivica Pažin, zatim mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i predsjednik Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju, Sabina Marunčić, lic. theol., viša savjetnica za vjeronauk u splitskoj podružnici Agencije za odgoj i obrazovanje i mons. dr. sc. Dražen Kutleša, splitsko-makarski nadbiskup.

Uslijedio je radni dio s prvim predavanjem koje je pod naslovom „Digitalni savez“ u obrazovanju – znak novoga puta u školstvuodržala dr. sc. Leali Osmančević, asistentica na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu. U svom predavanju istaknula je ključnu važnost odgojno-digitalnog saveza vjeroučitelja s učenikom u proaktivnom nastavnom korištenju svih prednosti koje nude nove digitalne tehnologije. Pojasnila je utjecaje i djelovanje digitalnih tehnologija te važnost razvijanja digitalnih kompetencija za razumijevanje „digitalnoga saveza“ u nastavi vjeronauka, ali i sveobuhvatnog pristupa otvorenosti koja isključuje indiferentnost u digitalnoj eri.

Drugo predavanje pod naslovom Vjeroučitelj u „virtualnom svijetu“: svjedok vjere i/li teološki stručnjak održao je prof. dr. sc. Mladen Parlov, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Na početku svog predavanja podsjetio je na Isusov nalog učenicima, svjedocima Uskrslog, da pođu po svem svijetu i učine njegovim učenicima sve narode. Kako bi mogli izvršiti nalog uskrsli Krist im je obećao snagu Duha Svetoga i vlastitu prisutnost u sve dane do svršetka svijeta. Osobitost svjedočanstva vjere koje su pozvani dati vjeroučitelji jest da se njihovo svjedočenje događa u svijetu. Nakon drugog predavanja uslijedila je tematska rasprava na kojoj su predavači odgovarali na brojna pitanja zainteresiranih vjeroučitelja.

Primjere dobre prakse, pod zajedničkim naslovom Zajedničke vrijednosti Crkve i društva: interaktivni prikaz vjeronaučnog sadržaja, predstavili su Marina Šimić, Petar Kelvišer i Sanja Pešić, vjeroučitelji iz Splitsko-makarske nadbiskupije. Marina Šimić, vjeroučiteljica u Osnovnoj školi „Tučepi“ iz Tučepi, u sklopu teme iz VI. razreda „Od ropstva do slobode“ predstavila je nastavnu podtemu Zlatno tele današnjice. Petar Kelvišer, vjeroučitelj u Osnovnoj školi Stjepana Ivičevića u Makarskoj, u sklopu podteme iz VII. razreda o starozavjetnom proroku Amosu predstavio je radionicu Korupcija, zlo našeg vremena. Sanja Pešić, vjeroučiteljica u Osnovnoj školi Josipa Pupačića u Omišu, u sklopu teme iz VIII. razreda „Katolička Crkva i kršćanstvo u Hrvata“ predstavila je projektnu nastavu Stopama vjernih predaka koju je provela sa svojim učenicima u školi.

Poslijepodnevni program prvoga dana Katehetske ljetne škole nastavljen je u novosagrađenoj crkvi Svete Obitelji u Solinu. Predavanje u crkvi o crkvi pod naslovom Dotaknuti Crkvu – Mistagoški govor o crkvi – promišljanja o crkvi Svete Obitelji u Solinu održao je don Miroslav Vidović. Protumačio je teološku, duhovnu, egzistencijalnu i spasenjsku simboliku i bogatstvo liturgijskog prostora crkve koja je djelo sakralnog umjetnika Marka Rupnika i njegova tima iz centra Aletti u Italiji. Vrhunac prvog dana Katehetske ljetne škole bilo je euharistijsko slavlje koje je u crkvi Svete Obitelj u Solinu predvodio đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić u koncelebraciji s don Ivicom Pažinom i don Josipom Perišem te uz sudjelovanje oko 150 vjeroučitelja. Nakon euharistijskog slavlja vjeroučitelji su posjetili kriptu i pomolili se na grobu splitsko-makarskih nadbiskupâ mons. Frane Franića i mons. Ante Jurića.

Drugi dan Katehetske ljetne škole započeo je molitvom koju su pripremile i predmolile Ana Rücker i Ružica Anušić, vjeroučiteljice iz Zadarske nadbiskupije. Predavanje pod naslovom Vjeronauk ‘za vrijeme odmora’ – O značenju vjeronauka izvan nastavnog procesa održala je dr. sc. Kristina Vujica s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. Iako je vjeronauk odgojno-obrazovni predmet, ipak njegova odgojna dimenzija nosi prevagu. Nužno je imati nutarnji autoritet koji se stječe i gradi znanjem, profesionalnim pristupom radu i stvaranjem odnosa povjerenja u kojem je jedino moguće odgajati. Ključno za vjeronauk u i izvan nastavnog procesa je krajnja zaokupljenost, trajna potraga za istinom.

Predavanje pod naslovom Perspektive odgoja i njegove preobrazbe održala je prof. dr. sc. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru. U svom izlaganju prikazala je i objasnila mnogobrojne statističke podatke te presjek reformi u sustavu odgoja i obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Navedenim prikazom ukazala je na društvene probleme i tokove, potaknula je vjeroučitelje na promišljanje o perspektivama i ciljevima odgoja i obrazovanja te im osvijestila važnost vlastitog odgojnog djelovanja. Istaknula je da je među ciljevima odgoja i obrazovanja razvoj jezično-komunikacijskih kompetencija najvažniji te će se, dugoročno gledano, društvene i humanističke znanosti pokazati najvažnijima

Nakon zanimljive i vrlo dinamične tematske rasprave vezane uz oba predavanja, uslijedile su dvije vrlo bogate prezentacije na okvirnu temu: Vjeronauk „za vrijeme odmora“: primjeri dobre prakse rada vjeroučitelja izvan nastave. Mario Žuvela, vjeroučitelj u Osnovnoj školi „Bijaći“ u kaštel Novom i u Osnovnoj školi „Ostrog“ u Kaštel Lukšiću, predstavio je višegodišnje iskustvo rada u udruzi mladih Ivan Merz i vođenje četiri internet portala u kojima obrađuje vjerske teme. Ivana Turkalj, vjeroučiteljica u Osnovnoj školi „Ludina“ u Velikoj Ludini iz Sisačke biskupije, predstavila je rad učeničke zadruge u svojoj školi, mnogobrojne smotre, stručna međunarodna usavršavanja i projekte u kojima sudjeluje, Klub ideja za darovite učenike, mogućnosti povezivanja igre Minecraft s vjeronaučnim sadržajima te vlastita iskustva u poučavanju o holokaustu.

Nakon tematske rasprave, vjeroučitelj Tomislav Krušlin predstavio je novu građu za natjecanje iz vjeronauka na temu „Svetišta hrvatskog naroda“. Sva predavanja i prezentacije dvodnevnog programa naizmjenično su moderirali predstojnik Ivica Pažin i viša savjetnica Sabina Marunčić. Katehetska ljetna škola zaključena je zahvalnim riječima mons. Đure Hranića i zajedničkom molitvom.

Sabina Marunčić

Evaluacija

(docx: 159,76 KB)

Preuzmi