Najave i izvješća / 18. srpnja 2022.

Nastavnici TZK-a usavršavali znanja o uključivanju međupredmetnih tema u nastavu i kako unaprijediti kompetencije

Državni stručni skup za nastavnike tjelesne i zdravstvene kulture na kojem se govorilo o uključivanju međupredmetnih tema u nastavnu TZK, unaprjeđenje ključnih kompetencija nastavnika i rodnoj i spolnoj ravnopravnosti u sportu održan je online 5. srpnja 2022. godine.

Organizator državnog stručnog skupa bile je viša savjetnica Nataša Momčinović, prof., koja je u ime ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać otvorila stručno usavršavanje i pozdravila sve sudioniku. Na stručnom skupu sudjelovalo je gotovo 300 nastavnika srednjih škola tjelesne i zdravstvene kulture.

Na skupu su predavanja održali: prof. dr. sc. Renata Barić s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr.  sc. Sunčica Bartoluci s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, doc. dr. sc. Ana Žnidarec Čučković, Sveučilište u Zagrebu, Učiteljski fakultet, Meri Matušan, prof. izvrstan savjetnik, nastavnica tjelesne i zdravstvene kulture u 1. gimnaziji u Zagrebu. Prva predavačica je bila nastavnica Meri Matušan, prof. izvrstan  savjetnik, koja je održala predavanje o primjeni međupredmetnih tema u predmetu Tjelesna i zdravstvena kultura. U predavanju su prikazani primjeri dobre prakse popraćeni prezentacijom i detaljnim objašnjenjima sadržaja te na koji način se međupredmetne teme mogu provesti u nastavi tjelesne i zdravstvene kulture da bi se učenici dodatno motivirali. Navela je projekte unutar teme održivog razvoja, BUŠ i Perec, koji su uspješno provedeni unutar škole, razne aktivnosti unutar teme uporaba IKT-a te sudjelovanje učenika u humanitarnim akcijama.

Doc. dr. sc. Sunčica Bartoluci održala je predavanje o rodnoj i spolnoj ravnopravnosti te kako se to očituje u sportu. Naglasila je da je uspostavljanje rodne društvene jednakosti jedan od ključnih ciljeva i prioriteta razvoja svakog suvremenog društva. Istaknula je važnost i ulogu nastavnika da kroz nastavu TZK i kroz sportske klubove rade na osvještavanju učenika za nužnost jednakosti prava na bavljenje sportom po vlastitom izboru, npr. djevojke u nogometu, te da učenike treba usmjeravati na život bez predrasuda.

Unaprjeđenje ključnih kompetencija nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture prezentirala je doc. dr. sc. Ana Žnidarec Čučković sa Sveučilišta u Zagrebu, Učiteljski fakultet i predavačica na kolegiju didaktike i pedagogije na Kineziološkom fakultetu. Predavanje i prezentaciju je usmjerila na unaprjeđenje osobnih kompetencija kao učitelja te usklađivanju osobnih kompetencija s profesionalnim kompetencijama. Posebno se osvrnula na način rada s učenicima u uvjetima covid pandemije. Temu psihičko i fizičko zdravlje u post-covid vremenu prezentirala je prof. dr. sc Renata Barić s Kineziološkog fakulteta koja je govorila o izazovima vremena za vrijeme covid krize, uvjetima održavanja nastave u školama i psihičkim posljedicama koje je takva situacija ostavila na učenike i učitelje. Prezentacijom i uključivanjem sudionika u predavanje dala je savjete kako pomoći sebi i svojim učenicima kroz predmet Tjelesne i zdravstvene kulture i ostale sportske aktivnosti naglašavajući važnost redovitog vježbanja.

Evaluacija stručnog skupa pokazala je zadovoljstvo učitelja organizacijom, pripremljenošću predavača te sadržajima stručnog skupa. U svojim su prijedlozima nastavnici navodili teme koje su smatrali važnim za buduće stručne skupove.

Evaluacija

(docx: 79,54 KB)

Preuzmi