Najave i izvješća / 20. siječnja 2022.

Najava 14. državnog stručnog skup o Domovinskom ratu za učitelje i nastavnike povijesti

Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskoga rata i Sveučilište u Zadru 24. i 25. veljače 2022. u Zadru organiziraju 14. državni stručni skup o Domovinskom ratu za učiteljice i učitelje te nastavnice i nastavnike povijesti u osnovnim i srednjim školama. Ove godine dvije su teme: „Protuoklopna borba u Domovinskom ratu“ (24. veljače 2022.) i „Ratna fotografija u Domovinskom ratu“ (25. veljače 2022).

Prva tema bit će obrađena prvoga dana skupa, 24. veljače 2022., u suradnji s Hrvatskim vojnim učilištem „Dr. Franjo Tuđman“. Cilj je upoznati nastavnice i nastavnike s činjenicom da je jedan od strateških ciljeva i prioriteta Hrvatske vojske početkom Domovinskog rata bila organizacija učinkovitoga suprotstavljanja nadmoćnijim oklopnim snagama JNA, na kojima se temeljila velikosrpska agresija na Hrvatsku, te sa stvaranjem i načinom djelovanja snaga za protuoklopnu borbu, posebice snaga za protuoklopnu borbu vođenim raketnim sustavima.

Uvodno predavanje o ulozi i važnosti protuoklopne borbe u Domovinskom ratu održat će general pukovnik u mirovini Krešimir Ćosić, redoviti profesor u trajnom zvanju na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu i inženjer koji je u svojoj znanstveno-nastavnoj karijeri radio na Katedri za vođene raketne sustave Tehničke vojne akademije u Zagrebu. Od 1990. do početka Domovinskog rata, u ljeto 1991. godine, radio je na Sveučilištu u Michiganu u SAD-u kao gost istraživač, a tada se vratio u Hrvatsku i pridružio ZNG-u. 1992. postao je specijalni savjetnik načelnika Glavnog stožera, stožernog generala Janka Bobetka, u stvaranju snaga za protuoklopnu borbu vođenim raketnim sustavima Hrvatske vojske, za koje smatra da su imale ključnu ulogu u suprotstavljanju i zaustavljanju snažnih oklopno-mehaniziranih snaga neprijatelja: „Vođeni raketni sustavi bili su naše najpreciznije, najpokretljivije, najubojitije i najmoćnije oružje koje smo uveli u gotovo sve postrojbe HV-a, te posebno u sve gardijske brigade. Hrvatska vojska je u Domovinskom ratu u taktičkom i operativnom smislu stvorila temelje moderne doktrine protuoklopne borbe vođenim raketnim sustavima.“

Ostali predavači, koji će govoriti prvoga dana, bili su pripadnici Hrvatske vojske i policije, a kao izravni sudionici protuoklopne borbe u Domovinskom ratu ispričat će svoja iskustva s obuke i suočavanja s neprijateljskim oklopnim snagama, djelovanja po utvrđenim objektima neprijateljskih snaga u obrani i oslobodilačkim operacijama hrvatskih snaga. Prisjetit će se i svojih poginulih suboraca i situacija koje su bile presudne za obranu nekoga prostora ili za proboj neprijateljske crte obrane u napadnim djelovanjima. O životu i ratnom putu najpoznatijega hrvatskoga „lovca na tenkove“ i „maljutkaša“ u Domovinskom ratu, Andrije Andabaka, kojem je priznato uništenje ili onesposobljavanje ukupno 32 „oklopa”, o čega 30 tenkova, govorit će njegov sin. Andrija Andabak poginuo je 7. srpnja 1992. u obrani Posavine, a njegovim imenom nazvano je priznanje koje HV dodjeljuje za tri ili više uništenih neprijateljskih oklopnih vozila. Predavači s HVU-a upoznat će nas s imenima nositelja toga časnog priznanja.

U osvrtu na djelovanje pripadnika protuoklopnih snaga, između ostaloga, zapisano je: „To su morali biti najhrabriji, inteligentni, pismeni ljudi, i tu se nije moglo pogriješiti. (…) Svojim herojskim djelima kojima su dali nemjerljiv doprinos slobodnoj, samostalnoj i suverenoj hrvatskoj državi kroz protuoklopnu borbu od Vukovara do zadnjih dana ‘Oluje’ oni zaslužuju našu posebnu pažnju i sjećanje. (…) Nije svatko mogao gađati raketom u ratu. Sve je stvar psihe, u tim situacijama trebaš pokazati da si mali David u odnosu na Golijata od 40 tona koji se zove tenk. Rizik je bio strahovit. (…) To su fantastični borci i ljudi. Bili su udarna igla svih akcija u kojima su sudjelovali. Malo se o njima zna, ne zato što se to krilo, nego oni koji su im trebali davati na značenju, neopravdano su ih zanemarili.“

Prvoga dana, u popodnevnim satima predviđena je i „terenska nastava“ – obilazak lokaliteta Dračevac, gdje je 5. listopada 1991. zaustavljen ulazak JNA i srpskih snaga u Zadar, te strateški važnog brda Križa kraj Bibinja, s kojeg je neprijatelj granatirao Zadar i Jadransku magistralu, a koje je oslobođeno u svibnju 1992. u akciji Jaguar, kao i posjet zrakoplovnoj bazi u Zemuniku, odnosno zrakoplovnoj postrojbi HRZ-a 93. krilo. Obranu Zadra ukratko će izložiti ratni zapovjednik 112. br. HV-a puk. Marko Čulina, ključne događaje na Dračevcu jedan od sudionika obrane, a akciju Jaguar puk. Ivan Vitanović, dok će doc. dr. sc. Julija Barunčić Pletikosić iz HMDCDR-a predstaviti prikupljeno memoarsko gradivo o toj akciji. O zrakoplovnoj bazi u Zemuniku, odnosno zrakoplovnoj postrojbi HRZ-a 93. krilo, govorit će djelatnici te postrojbe.

Druga tema bit će predstavljena drugoga dana skupa, 25. veljače 2022., u suradnji s Hrvatskim povijesnim muzejom. Cilj je upoznati nastavnice i nastavnike s ratnim fotografima koji su, često i u situacijama opasnim po život, svojim fotografijama širili istinu o Domovinskom ratu diljem svijeta. U uvodnom izlaganju bit će prezentirana Hrvatska ratna fotografija u fundusu Hrvatskoga povijesnog muzeja (historijat prikupljanja i povijesno značenje), muzeološka obrada i prezentacija hrvatske ratne fotografije na primjeru izložbe Flashback ’91 (kriteriji odabira, suradnja s autorima, ishođenje autorskih prava) te osvrt na izložbu Lica rata iz 2015. i izložbu Domovinski rat iz 2011. koja naglašava dokumentarni značaj hrvatske ratne fotografije kao materijalnog povijesnog izvora, a bit će predstavljena i hrvatska ratna fotografija u okviru Edukativnog programa Hrvatskoga povijesnog muzeja (predavanja, radionice, Animirana karta Domovinski rat, radne bilježnice, radni listići, susreti s braniteljima).

Potom će o svojim iskustvima snimanja događaja koji su prethodili Domovinskom ratu i snimanja na bojištima tijekom Domovinskog rata govoriti ratni fotografi čije su fotografije objavljene u hrvatskim i svjetskim tiskovinama. Mnoge od njih objavljene su i u sintezama novije hrvatske povijesti ili u fotomonografijama u čijem je objavljivanju sudjelovao HMDCDR (miting na Ušću u Beogradu, „jogurt revolucija“, neredi na stadionu u Maksimiru uoči utakmice Dinamo – Crvena zvezda i glasoviti Bobanov skok, rat u Sloveniji, zasjedanja Hrvatskoga sabora, fotografije iz Vukovara i vukovarske bolnice, Dubrovnika, Petrinje, Voćina… ulazak „Tigrova“ u oslobođene Konavle, posljedice razaranja tijekom velikosrpske agresije i okupacije dijela Hrvatske…). U njihovim izlaganjima bit će spomenuti i ostali ratni fotografi koji su svojim djelovanjem tijekom Domovinskog rata zaslužili posebnu pozornost i sjećanje. O životu i pogibiji ratnog fotografa Pava Urbana, prilikom napada JNA i srpsko-crnogorskih snaga na Dubrovnik 6. prosinca 1991., govorit će njegova majka Mirjana.

Drugoga dana skupa predstavit će se i primjeri dobre prakse, a na kraju skupa će doc. dr. sc. Ana Holjevac Tuković iz HMDCDR-a predstaviti Zbirku fotografija iz Domovinskog rata u HMDCDR-u i mogućnosti njihova korištenja u edukativne svrhe te fotomonografije u izdanju HMDCDR-a koje će se tom prigodom moći kupiti po znatno sniženim cijenama.

Dakako, cijeli program radi se pod pretpostavkom da će, uz poštivanje propisanih epidemioloških uvjeta, biti moguće provesti ovakav skup. O mogućnosti kombinacije predavanja uživo i online odlučit će se nakon uvida u broj prijava za skup, no samo online skup neće se održati.

Smještaj će biti osiguran u hotelu Kolovare u Zadru (4 zvjezdice) u Zadru, po danu po osobi (PDV uključen u cijenu), s popustom na temelju ugovora između hotela Kolovare i Sveučilišta u Zadru:

u jednokrevetnoj sobi: polupansion: 416,00 kn + 10,00 kn boravišne pristojbe; puni pansion: 491,00 kn + 10,00 kn boravišne pristojbe

u dvokrevetnoj sobi: polupansion: 284,00 kn + 10,00 kn boravišne pristojbe; puni pansion: 359,00 kn  + 10,00 kn boravišne pristojbe

Plaćanje: gosti plaćaju izravno na recepciji (za mogućnost uplate na drugačiji način nazvati Vladimir Šestan – Sales department, Bože Peričića 14, 23000 Zadar, Tel.:  023 203 181, Mob: 095 403 2029). Dakako, moguće je i osobno kontaktirati hotel ili naći neki drugi smještaj u njegovoj blizini.

Prijave za skup molim poslati i na mail adresu: centar@centardomovinskograta.hr

Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskoga rata

Program skupa

(docx: 17,11 KB)

Preuzmi