Najave i izvješća / 7. travnja 2022.

U Dubrovniku održan državni stručni skup za ravnatelje osnovnih škola

Nakon tri godine održan je uživo državni stručni skup  za ravnatelje osnovnih škola Republike Hrvatske pod nazivom “Kako mijenjati kulturu škole?“

Stručni skup u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje održan je od 28. do 30. ožujka 2022. godine u Dubrovniku. Svoje sudjelovanje na online skupu prijavio je veliki broj ravnatelja osnovnih škola iz cijele Hrvatske  (689 sudionika). Većina sudionika pratila je skup uživo (514) dok se dio ravnatelja osnovnih škola (175) u praćenje skupa uključio preko aplikacije Zoom.

Na početku skupa sudionike su pozdravili  Dživo Brčić, prof., pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo grada Dubrovnika,  Ana Čeović, privremena pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport, u ime župana Dubrovačko-neretvanske županije te državni tajnik Tomislav Paljak  u ime ministra dr. sc. Radovana Fuchsa

U programu otvaranja stručnog skupa su sudjelovali učenici OŠ Cavtat, a ravnateljica AZOO-a Dubravka Brezak Stamać je nakon njihovog nastupa istaknula da je danas prikazano i pljeskom pozdravljeno ono što je važan zadatak koji je pred svim školama, a to je očuvanje nacionalnog identiteta i zavičajnog govora kojem djecu treba učiti i kojeg moramo njegovati.

Prema riječima ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravke Brezak Stamać trodnevni skup je prilika da se dobiju odgovori na sva trenutačno otvorena pitanja koja su uglavnom povezana s aktualnom situacijom u kojoj se nalazimo. – Grad Dubrovnik je izabran za ovaj stručni skup s jasnim ciljem. Ovo je prilika da se u predsezoni i u trenutku izlaska iz pandemije svi nađemo u hrvatskoj Ateni – istaknula je ravnateljica Agencije.

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać rekla je kako su pred njima tri velika izazova: zbrinjavanje izbjegle djece u školama, ponovno jačanje nasilja među djecom te postpandemijska i online nastava. -Ravnatelji će razmijeniti iskustva. Njihova je uloga važna jer su prvenstveno menadžeri, jer vode školu u zakonodavnom i financijskom okviru. A kako su bili i nastavnici, dobro su im poznati problemi škole – rekla je Brezak Stamać.

Viši savjetnik za ravnatelje OŠ Mario Rogač koordinirao je  državni skup, a tehničke upute za rad te koordinaciju rada na aplikaciji Zoom, obavljao je viši savjetnik za ravnatelja OŠ Vlade Matas.

Prvo izlaganje na stručnom skupu imao je državni tajnik Tomislav Paljak, koji je ravnatelje uputio kako Uključiti učenike iz Ukrajine u odgojno-obrazovne ustanove. Ravnatelji su upoznati s podacima što su institucije RH-a prikupile odmah po izbijanju rata u Ukrajini, s posebnim naglaskom na poslove koje su obavljeni u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj, s Fakulteta političkih znanosti, na skup se uključio preko aplikacije Zoom te je kroz temu Uloga ravnatelja u poticanju učinkovite komunikacije u odgojno-obrazovnim ustanovama, pokazao kako bi se trebalo komunicirati uvažavajući činjenicu koliko povjerenje građani iskazuju prema odgojno-obrazovnom sustavu .

Ravnatelj Nacionalnog centa za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Vinko Filipović, prof., govorio je o Razvoju i provedba nacionalnih ispita u 8. i u 5. razredu osnovne škole u školskoj godini 2021/2022. i školskoj godini 2022/2023.

Sudionike stručnog skupa, mr. sc. Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i projekte EU, upoznala je s aktivnostima i programima koje provodi AMPEU te naglasila Kako uključivanje u projektne aktivnosti u programima Unije mijenja kulturu škole.

Na kraju programa prvog dana stručnog skupa, Goran Škvarč, savjetnik ravnatelja CARNET-a, upoznao je ravnatelje s aktivnostima koje predstoje i koje će se realizirati kroz II. fazu projekta Razvoj sustava digitalno zrelih škola.

Drugi dan skupa otvorio je dr. sc. Dean Ajduković, prof. emeritus, s Odsjeka za psihologiju, Filozofskog fakulteta u Zgrebu, koji je predstavio rezultate istraživanja vezane uz Prikaz programa prevencije rodno utemeljenog nasilja u školskom kontekstu.

Rezultate TIMSS istraživanje iz 2019. godine i sažetak rezultata ravnateljima je predstavila Ines Elezović, mag. soc., iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Ana Babić, prof., savjetnica Pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske iznijela je ravnateljima niz svakodnevnih primjedbi koje pristižu u Ured pravobraniteljice i kroz te primjere ukazala kakva su Prava djece u OŠ u raskoraku između propisa i prakse.

Viša savjetnica za stručne suradnike defektologe u Agenciji za odgoj i obrazovanje Mara Capar, mag. rehab. educ., tijekom online uključivanja u stručni skup, ravnatelje je podsjetila kako se gradi Kultura škole u životu s različitostima, pri tome ukazujući na različitosti kao bogatstvo koje škole trebaju prepoznati.

S novinama u zakonodavstvu te Primjenom propisa u osnovnim školama ravnatelje je upoznala Olivera Marinković, dipl. iur.

Primjere dobre prakse na ovom stručnom skupu prikazali su Mirjana Torer, mag. prim. educ., ravnateljica Osnovne škole Tituša Brezovačkog iz Zagreba i Samson Štibohar, dipl. teolog, ravnatelj Osnovne škole Krapinske Toplice. Mirjana Torer je prikazala istraživanje Zadovoljstva nastavom uživo, provedeno među svimsudionicima odgojno-obrazovnog procesa u njenoj Školi, a s koracima koje je potrebno poštivati i provoditi tijekom Kriznog upravljanja u školi, ravnatelje je upoznao kolega Štibohar.

Kako izgleda Vertikalna i horizontalna suradnja u funkciji mijenjanja kulture škole, zadnjeg dana stručnog skupa, ravnateljima je izložila doc. dr. sc. Nevenka Maras, s Odsjeka za obrazovne studije, Učiteljskog fakulteta, u Zagrebu koja je izlaganje potkrijepile s rezultatima provedenog istraživanja.

Viši savjetnik za ravnatelje OŠ Vlade Matas, prof.,  tijekom svoga izlaganje iznio je niz primjera iz svakodnevnice škole te predložio Kako ravnatelj može mijenjati kulturu škole.

Na kraju skupa viši savjetnici za ravnatelje osnovnih škola, Mario Rogač i Vlade Matas, koji su organizirali i vodili ovaj skup, još jedanput su zahvalili ravnateljima škola na velikom odzivu za sudjelovanje na stručnom skupu, izuzetno optimističnoj i vedroj atmosferi koja je vladala tijekom cijelog skupa.

Evaluacija

(docx: 23,67 KB)

Preuzmi