Najave i izvješća / 21. ožujka 2024.

Kompetencije ravnatelja i izazovi vođenja srednjoškolske ustanove

Stručni skup Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) za ravnatelje srednjih škola i učeničkih domova RH-a, održan je u suorganizaciji s Udrugom hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja (UHSR), od 11. do 13. ožujka 2024. godine u Zadru. Za sudjelovanje na skupu prijavilo je se 262 ravnatelja.

Na početku skupa sudionicima se je pozdravnim govorom obratila v. d. ravnatelja AZOO-a Daria Kurtić, prof., dok je u ime suorganizatora skupa pozdravnu riječ održala Suzana Hitrec, predsjednica UHSR.

U ime resornog Ministarstva skupu se pozdravnim govorom te izlaganjem Aktualnosti iz Ministarstva znanosti i obrazovanja obratila državna tajnica doc. dr. sc. Iva Ivanković. Otvaranje skupa održano je u dvorani Arsenal gdje je nakon njegova otvaranja održan Okrugli stol Da je ravnatelj biti lako, ravnatelj bio bi svatko koji je moderirala televizijska novinarka Sunčica Findak. Na okruglom stolu sudjelovali su prof. dr. sc. Irena Burić, sa Sveučilišta u Zadru, Suzana Hitrec, predsjednica UHSR, Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Nives Počkar, iz Društva ravnatelja Republike Slovenije te umirovljeni ravnatelj Davor Vidaković. U popodnevnom dijelu programa prvog rada skupa održan je i svečani program obilježavanja 30. godišnjice djelovanja UHSR.

Prvo izlaganje drugog dana stručnog skupa održala je izv. prof. dr. sc. Matilda Karamatić Brčić, sa Sveučilišta u Zadru, na temu Ravnatelj – stručni voditelj dok je na temu Ravnatelj – poslovni voditelj predavanje održala izv. prof. dr. sc. Božena Krce Miočić, također sa Sveučilišta u Zadru. U kontekstu dinamičnog i odgovornog ravnateljskog posla, na temu Kako ne izgorjeti na ravnateljskom poslu, uslijedilo je predavanje prof. dr. sc. Irene Burić, sa istog Sveučilišta. Prijepodnevni radni dio skupa zatvorio je UHSR Erasmus+ tim 2023–2024. s izlaganjem na temu Inovativni ravnatelji za zelenu i digitalnu transformaciju škola. Popodnevni dio skupa otvorio je predavanjem Napredovanje ravnatelja u zvanje, Arsen Badurina, viši savjetnik za ravnatelje srednjih škola AZOO-a, a nakon njega sudionicima skupa obratio je se Marijan Bitanga, s Visokoga kaznenog suda RH-a, s predavanjem Ravnatelj i radni odnos. Posljednji dan skupa započeo je s predavanjem doc. dr. sc. Slavice Šimić Sašić, sa Sveučilišta u Zadru, na temu Kako povećati motivaciju za (ravnateljski) posao u školi? Potom su uslijedile paralelne radionice po područjima kompetencija iz standarda zanimanja ravnatelj/ravnateljica koje su vodili srednjoškolski ravnatelji. Stručni skup je nakon završetka radionica zaključen evaluacijom te završnom riječju Suzane Hitrec, predsjednice UHSR i Arsena Badurine, višeg savjetnika za ravnatelje srednjih škola.

Evaluacija

(docx: 471,11 KB)

Preuzmi