Najave i izvješća / 4. siječnja 2011.

Katehetska zimska škola za vjeroučitelje osnovnih škola

Vinko Filipović istaknuo je bitnu formativnu ulogu vjeronauka u školi i odgovornost koju u tom smislu na poseban način imaju vjeroučitelji

Zimska katehetska škola za vjeroučitelje u osnovnim školama 2011.Katehetska zimska škola, stručni skup za vjeroučitelje osnovnih škola, održana je se od 3. do 5. siječnja u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu s temom Vjeronauk u društvenom i humanističkom području suvremene škole. Školu su organizirali Nacionalni katehetski ured HBK-a, u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa i Agencijom za odgoj i obrazovanje. Više od 500 sudionika tri su dana kroz plenarna izlaganja, tematske rasprave i pedagoške radionice promišljali o Božjoj riječi kao izvoru i nadahnuću u vjeronaučnoj nastavi.

U uvodnom govoru predstojnik Nacionalnoga katehetskog ureda HBK-a dr. Ivica Pažin istaknuo je da je Božja riječ svakako izvor i nadahnuće u vjeronaučnoj nastavi, jer se u njoj nalazi sav sadržaj vjeronauka, ali i sadržaj života vjeroučitelja.

Sudionike skupa pozdravio je i ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović koji je istaknuo bitnu formativnu ulogu vjeronauka u školi i odgovornost koju u tom smislu na poseban način imaju vjeroučitelji.

Foto-album

{galerija}zks2011{/galerija}

– Suvremena škola je zadaća svih nas koji sudjelujemo u odgojno-obrazovnom sustavu i na različite načine radimo s djecom. Suvremeno škola ne smije dovesti u pitanje nacionalnu i vjersku pripadnost te ukupni identitet i temeljne vrijednosti. A upravno te temeljne vrijednosti života naša djeca u najranijoj dobi usvajaju kroz vjeronauk– naglasio je ravnatelj V. Filipović.

Predsjednik Vijeća HBK-a za katehizaciju đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić istaknuo je da je vjeronaučna nastava istodobno svjedočanstvo i navještaj, riječ i djelo, poučavanje i poticaj na ostvarivanje poučenoga sadržaja. Školskim vjeroučiteljima poručio je da svojim životom moraju biti  istinski svjedoci Božje riječi.

U prvom je predavanju o temi “Bog u ljudskoj riječi – različitosti Božjega govora u Bibliji” prof. dr. Marinko Vidović, s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, polazeći od suvremenoga obezvrjeđivanja riječi, ukazao na njezino drukčije poimanje u Bibliji. O duhovnosti vjeroučitelja kao temelju ophođenja prema učeniku govorio je prof. dr. Tomislav Ivančić, koji je istaknuo neizmjernu važnost duhovne dimenzije čovjeka. Održane su i tri pedagoške radionice Stvaralačko izražavanje, Bibliodrama te Dramske igre i tehnike u nastavi.

Drugoga dana skupa predavali su prof. dr. Ante Vučkovića o suvremenom odnosu prema riječi kao znaku ophođenja prema drugome, mr. sc. Diana Garašić, viša savjetnica AZOO-a, o komunikaciji u nastavi, osobnim izričajima učitelja i pravilima komunikacije te Jelene Janeš i Ane Majnarić Radošević o verbalnim i neverbalnim metodama rada u vjeronaučnoj nastavi. Posljednji je dan iskorišten za razmjenu iskustava o radu u pedagoškim radionicama te za razgovor o novostima i informacijama iz NKU-a i AZOO-a.