Najave i izvješća / 7. studenoga 2022.

Kako razviti poduzetničku ideju od koncepta do realizacije

Državni stručni skup Razvoj poduzetničkih ideja od koncepta do realizacije održan je 2. i 3. studenoga 2022. godine, putem online platforme Zoom. Stručno usavršavanje bilo je namijenjeno voditeljima učeničkih zadruga, a tijekom dva dana sudjelovalo gotovo 300 sudionika. Voditeljica skupa bila je dr. sc. Verica Jovanovski, viša savjetnica za fiziku i učeničko poduzetništvo. Tijekom prvog dana skupa, Blanka Horvat, dipl. ing., tajnica Hrvatskog saveza učeničkih zadruga svojim izlaganjem uputila je sudionike na rad Saveza te podršku koju mogu dobiti prilikom osnivanja učeničke zadruge u svojoj školi, rada postojeće zadruge te promoviranja učenika i učeničke zadruge na županijskih i državnim smotrama.

Želimo li poučavati darovite? Odgovor na pitanje, pedagošku praksu i izazove u radu s djecom posebnih obrazovnih doživljaja i načine mentoriranja darovitih učenika uključenih u rad učeničkih zadruga prezentirao je izvanredni profesor dr. sc. Goran Livazović, s Filozofskog fakulteta u Osijeku. Učiteljica Patricija Burazin, iz Osnovne škole Blage Zadre iz Vukovara, pokazala je primjer dobre prakse rada s darovitim učenicima u Učeničkoj zadruzi Zlatne ruke koja djeluje u navedenoj školi.

Socijalno poduzetništvo je uvijek izazovna tema a nastavnica Sanda Mlačić, iz Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci, sudionicima je prezentirala međunarodni projekt u kojem je sudjelovalo više zemalja, a jedan od rezultata je priručnik o provođenju tema socijalnog poduzetništva.

Tijekom drugog dana skupa, profesorica dr. sc. Sunčica Oberman Peterka, s Ekonomskog fakulteta u Osijeku, prezentirala je i sudionike poučila o važnosti poslovnog planiranja i važnosti poslovnog plana u pokretanju uspješnog projekta.

Istraživački radovi su važan segment rada učeničkih zadruga, a teorijski pristup i pravila koja treba slijediti prilikom rada s učenicima izložila je učiteljica Snježana Hranić, iz Osnovne škole Sveti Đurđ. Kao primjer dobre prakse, pobjednički istraživački rad Promocija stvaralaštva Vilima Svećnjaka kroz proizvod učeničke zadruge u kategoriji osnovnih škola na 35. smotri učeničkih zadruga prikazale su učenica Nives Urh i njezina mentorica, učiteljica Tanja Šebalj-Kocet, iz Osnovne škole „Petar Zrinski“, iz Čabra.

O djeci s poteškoćama u razvoju i njihovu uključivanju u rad učeničkih zadruga govorila je Ksenija Sambol, diplomirani defektolog socijalni pedagog iz Centra za autizam iz Zagreba.

Održiva učenička poduzeća u hrvatskim srednjim školama predstavljana su kao posljednje izlaganje u ovom dvodnevnom državnom stručnom skupu, a o važnosti održive ekonomije i primjerima dobre prakse govorile su Margita Radman i Maja Golem, iz Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj – Sunce iz Splita.

Nakon održanih predavanja sudionici su u zaključnim razmatranjima s ostalim sudionicima podijelili svoja iskustva u radu učeničkih zadruga te predložili neke tema kojima bi se obrađivale u budućim skupovima.

Evaluacija

(docx: 28,33 KB)

Preuzmi