Najave i izvješća / 4. studenoga 2021.

Izvješće s državnog skupa Komunikacijska jezična kompetencija kao integrativni dio kurikuluma Njemačkog jezika

Državni stručni skup Komunikacijska jezična kompetencija kao integrativni dio kurikuluma Njemačkog jezika održan je 3. studenog 2021. godine. Skup je održan online, putem platforme Zoom., a nazočilo je više od 200 sudionika.

Skup je uvodnom riječju otvorio viši savjetnik za njemački jezik Marko Javorina. Pozdravnu riječ uputila je i učiteljica Irena Pehar Miklenić, u ime OŠ Malešnica u Zagrebu. Učitelji i učenici spomenute škole pripremili su zabavno-informativni program na njemačkom jeziku kao uvod u skup.

Izvanredna profesorica dr. sc. Marija Lütze-Miculinić u uvodnom je predavanju predstavila suvremeno poimanje pojmova jezične medijacije i jezičnog posredovanja. Na kraju je dala primjere iz nastavnih materijala za njemački, engleski i talijanski jezik. Predavanje je održala i dr. sc. Ivana Šarić Šokčević, koja je primjerima pojasnila osnovne sastavnice međukulturne kompetencije, povijesni pregled iste te kako spomenutu kompetenciju primijeniti u nastavi. Nakon toga, sudionici su se uključili u online radionice (četiri za osnovne škole i četiri za srednje škole) koje su potom ponovljene za druge sudionike. Radionice su tematski pokrile praktičnu primjenu četiri jezične vještine (djelatnosti) i vrednovanje istih u školskom okružju.

Na kraju skupa viši savjetnik za njemački jezik srdačno se zahvalio sudionicima skupa, predavačima i voditeljima radionica. Sudionici su nakon skupa predali obrasce evaluacije skupa i radionica u elektroničkom obliku. Skup je većinski ocijenjen vrlo pozitivno –  ocijenili su ga tako sudionici, ali i predavačice te voditeljice i voditelji radionica. Sudionici su osobito pohvalili usmjerenost i primjenjivost radionica u nastavnoj praksi te primjere relevantne za nastavu uživo i online, ali i podastrijeli konstruktivnu kritiku u vezi s  pojedinim komponentama skupa.

Viši savjetnik za njemački jezik
Marko Javorina, prof.

Viša savjetnica za engleski i njemački jezik
Izabela Potnar Mijić, prof.

 
Viša savjetnica za engleski i njemački jezik Ivana Rajčić, prof.   

Evaluacija

(docx: 403,81 KB)

Preuzmi