Najave i izvješća / 8. ožujka 2021.

Izvješće o državnom stručnom skupu Izazovi u stručnom i metodičkom oblikovanju nastave kemije

Učitelji i nastavnici kemije sudjelovali su na državnom stručnom skupu Izazovi u stručnom i metodičkom oblikovanju nastave kemije 24. veljače 2021. u online okruženju, kojega je organizirala dr. sc. Olgica Martinis, viša savjetnica za kemiju Agencije za odgoj i obrazovanje. Odaziv sudionika je bio velik, sudjelovalo je 100 učitelja i nastavnika, a predavanja i radionice koje su pripremili predavači ukazali su na potrebu daljnjega stručnog usavršavanja vezano za nove izazove kojima smo izloženi u svakodnevnom životu i profesionalnom radu.

U uvodnom dijelu skupa sudionicima se obratila dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, koja je pozdravila predavače i sudionike te podržala skup o izazovima u stručnom i metodičkom oblikovanju nastave kemije i ukazala na aktualnost problematike. Uvodno predavanje o Izazovima u našem okruženju održao je dr. sc. Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja iz Zagreba. U prvom dijelu izlaganja bilo je riječi o provedenom istraživanju vezano za aspiracije učenika dok je u drugom dijelu izlaganja bilo govora o interesu učenika za proučavanje prirodnih znanosti s naglaskom na kemiju. Izv. prof. dr. sc. Nenada Judaša predavao je o stručnom i metodičkom konceptu obrade nastavnih sadržaja iz nastavnoga predmeta Kemija s obzirom na trenutne izazove online nastave. Nakon održanih predavanja, sudionici su imali prilike sudjelovati u radu četiri radionice u online okruženju: Metoda demonstracije pokusa u nastavi na daljinu (izv. prof. dr. sc. Nenad Judaš), Kemija online (Arjana Blažić, prof.), Metoda grafičkih radova – čestični crtež (dr. sc. Sanda Šimičić, učitelj savjetnik) i Izrada učeničkog miniprojekta (Dubravka Ivić-Bišćan, prof. mentor).

Nakon održanih radionica, sudionici pojedinih radionica izvješćivali su ostale sudionike o rezultatima rada. Na temelju svakog izvješća oblikovani su zaključci te je provedena online evaluacija skupa. Odgovori sudionika vidljivi su na poveznici (http://bit.ly/3kr1rGr) te se na temelju njih može zaključiti o zadovoljstvu sudionika održanim skupom te prijedlozima o intenzivnijem nastavku daljnjih stručnih usavršavanja prema opisanom modelu.

Predavanja sa stručnoga skupa Izazovi u stručnom i metodičkom oblikovanju nastave kemije

(zip: 3,67 MB)

Preuzmi

Kemija online A. Blažić

(zip: 5,77 MB)

Preuzmi