Najave i izvješća / 7. srpnja 2021.

Informatika u obrazovanju 2021. – 10 godina skupa Info@Edu

Državni stručni skup za učitelje i nastavnike informatike i računalstva osnovnih i srednjih škola Informatika u obrazovanju 2021. – Info@Edu X. održan je 28. lipnja 2021. godine, na mreži putem platforme Zoom. Na stručni skup prijavilo se 930 sudionika, a voditeljica skupa bila je Nadica Kunštek, prof., viša savjetnica za informatiku i računalstvo.

Na početku skupa sve sudionike i predavače pozdravila je ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać. Prvo predavanje 10 godina skupa Info@Edu održala je Viktorija Vranešić, prof., iz OŠ Viškovci, u kojem je sudionike upoznala s počecima skupa Info@Edu i s temama koje su se obrađivale kroz deset godina rada na usavršavanju nastave informatike. Dr. sc. Maja Quien, iz Carneta, iz Odjela za podršku obrazovanju, sudionicima skupa predstavila je oblike podrške primjeni digitalne tehnologije u školi kroz e-sadržaje razvijene u projektu e-Škole. Govorila je o e-tečajevima, webinarima i radionicama koje kreću od jeseni, a koje ciljaju razvoju digitalnih kompetencija. Do kraja projekta bit će dostupni i kratki sadržaji za mikroučenje koji se nazivaju EduBlic. Upoznala je sudionike skupa s Edutorijem – CARNET-ovim virtualnim repozitorijem na kojem korisnici, ali i organizacije mogu objavljivati sadržaje. Najveći dio izlaganja bio je o e-Škole digitalnim obrazovnim sadržajima, interaktivnim sadržajima za međupredmetne teme i scenarijima poučavanja.

Predavanja i radionice održane na skupu bile su izuzetno zanimljive i sadržajne, s puno primjera dobre prakse i puno novih ideja.

Na skupu su održane tri radionice i četiri predavanja:

 • Izrada videonajave knjige (Booktrailer) – Alma Šuto, učiteljica savjetnica, OŠ Zmijavci,
 • Izrada zadataka iz MS Excela za sustav Loomen uz pomoću besplatnog programa excel-Loomen 3.0 – Danijel Ptičar, profesor savjetnik, Srednja škola ban Josip Jelačić, Zaprešić,
 • Izrada Rubic2D igrice s JavaScriptom putem virtualne suradnje u realnom vremenu na replit.com –  Zlatko Damijanić, Srednja strukovna škola, Samobor,
 • Od početničkog do projektnog JavaScripta – Kristina Lučić, profesorica mentorica, gimnazija Velika Gorica,
 • Iskustva s napredovanja – Vesna Pisačić, profesorica savjetnica, Srednja škola Zlatar,
 • Crtanje u Pythonu – Saida Deljac, profesorica savjetnica, V. gimnazija, Zagreb,
 • Umjetna inteligencija u osnovnoškolskom obrazovanju na zabavan, interaktivan i inovativan način – Ivana Ružić, učiteljica savjetnica i Ivana Vadlja, I. osnovna škola Čakovec.

Branko Raičković, učitelj mentor iz IV. osnovne škole u Bjelovaru sudionike je upoznao s projektom Upotreba QR kodova u nastavi biologije kroz koji se povezuju nastavni sadržaji biologije i informatike te je pozvao sudionike da im se pridruže u provedbi projekta.

Na kraju je izv. prof. dr. sc. Ivica Boljat s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu sa svojim studentima predstavio vrlo interesantna studentska istraživanja:

 • Žene u računarstvu (Josipa Ćibarić, Josipa Tokić)
 • Čimbenici koji utječu na odluku o upisu informatike kao izbornog predmeta u 7. razredu (Ana Markota)
 • Kulturološke razlike u računalnoj znanosti (Paula Lončar, Matea Laća)
 • Provedba stručnog ispita za pripravnike informatike – motiviranost i stres (Ana Grgić, Jelena Dedić Jandrek)
 • Prilagodba nastavnika informatike na online nastavu (Marta Rubelj, Josipa Šimunović)
 • Utjecaj programiranja u osnovnoj i srednjoj školi na polaganje ispita uvodnoga programerskog predmeta na studiju (Josipa Mrša, Ana Milošević)
 • Kritička analiza kurikuluma predmetne nastave informatike u osnovnoj školi (Ivan Beran, Ivan Mikulić)

Evaluacija stručnoga skupa

(docx: 421,09 KB)

Preuzmi