Najave i izvješća / 15. travnja 2021.

Formativno i sumativno vrednovanje produktivnih vještina u nastavi njemačkoga jezika

Državni stručni skup za učitelje i nastavnike njemačkoga jezika Formativno i sumativno vrednovanje produktivnih vještina održan je 6. travnja 2021. godine. Na skupu, koji je održan online putem platforme Zoom, sudjelovalo je 125 sudionika.

Skup je uvodnom riječju otvorio viši savjetnik za njemački jezik Marko Javorina. Svoje su pozdravne riječi uputile i savjetnice za engleski i njemački jezik Ivana Rajčić i Izabela Potnar Mijić.

Dr. sc. Marija Lütze-Miculinić u uvodnom je predavanju pojasnila pojmove jezične medijacije i jezičnog posredovanja, vezanost pojmova uz teoriju prevođenja i strategije posredovanja te kako se jezično posredovanje odražava u svakodnevnoj nastavi njemačkoga jezika. Na kraju je dala primjere iz nastavnih materijala za njemački i engleski jezik. Predavanje je održala i viša savjetnica za engleski i njemački jezik Izabela Potnar Mijić, koja je na zornim primjerima pojasnila elemente vrednovanja, prirodu formativnog vrednovanja te u kojoj se mjeri promijenila paradigma poučavanja. Nakon toga, sudionici su se uključili u online radionice (tri za osnovne škole i tri za srednje škole) koje su potom ponovljene za druge sudionike. Radionice su tematski pokrile praktičnu primjenu produktivnih vještina i vrednovanje istih u školskom okružju. Viši savjetnik za njemački jezik Marko Javorina bio je suvoditelj jedne od radionica.

Na kraju skupa viši savjetnik za njemački jezik srdačno se zahvalio sudionicima skupa, predavačima i voditeljima radionica. Sudionici su nakon skupa predali obrasce evaluacije skupa i radionica u elektroničkom obliku. Skup je većinski ocijenjen vrlo pozitivno –  ocijenili su ga tako sudionici, ali i predavači te voditelji radionica. Sudionici su osobito pohvalili usmjerenost radionica na konkretno i relevantno za nastavnu svakodnevnicu.

Viši savjetnik za njemački jezik
Marko Javorina, prof.
Viša savjetnica za engleski i njemački jezik
Ivana Rajčić, prof.
Viša savjetnica za engleski i njemački jezik
Izabela Potnar Mijić, prof.

Evaluacija stručnoga skupa

(docx: 819,53 KB)

Preuzmi