Najave i izvješća / 30. lipnja 2021.

Državni stručni skup za učitelje i nastavnike tjelesne i zdravstvene kulture

Državni stručni skup za učitelje i nastavnike tjelesne i zdravstvene kulture „Prilagodba postojećih i izrada novih nastavnih materijala za ostvarivanje ishoda“ održan je online 21. lipnja 2021. godine za učitelje i 22. lipnja za nastavnike. Organizatori državnog stručnog skupa su viši savjetnici za tjelesnu i zdravstvenu kulturu dr. sc. Marjan Jerković, Nataša Momčinović, prof., Margita Lukas, prof.

Na stručnom usavršavanju sudjelovalo je gotovo 500 učitelja i nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture koji su imali priliku čuti stručna predavanja o temi kako prilagoditi postojeće i izraditi nove nastavne materijale te kako prilagoditi nastavne metode i strategije učenja i poučavanja u skladu sa zahtjevima kurikularne reforme i uvjetima pandemije.

Državni stručni skup je započeo pozdravnim govorom ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać koja je pozdravila sudionike i predstavila voditelje skupa. Sudionicima skupa obratio se i dekan Kineziološkog fakulteta u Splitu prof. dr. sc. Damir Sekulić koji je održao i predavanje na temu Tjelesna aktivnost djece na nizbrdici (dijelom zbog pandemije COVID-a) što možemo napraviti? Prof. dr. sc Damir Sekulić je iznio podatke o aktivnosti djece za vrijeme pandemije CVID-19 i pojasnio kakav je trend kretanja i uključivanja djece u aktivno vježbanje. Drugo izlaganje održala je doc. dr. sc. Zrinka Greblo Jurakić s Hrvatskih studija, a govorila je o zastupljenosti i obilježjima nasilja u sportu djece i adolescenata. Izlaganje je navelo sudionike na promišljanje o nasilju i metodama koje se koriste u procesu poučavanja i trenažnim procesima te kako možemo zaustaviti taj negativni trend.

Izv. prof. dr. sc. Danijel Jurakić s Kineziološkog fakultet u Zagrebu održao je predavanje o temo koliko znamo o utjecaju tjelesne aktivnosti na zdravlje i posljedicama neredovitog vježbanja. Na istu temu proveo je radionicu pod nazivom Online edukacija o europskom pokretu za promociju zdravlja kroz sportske klubove “Sports Club for Health” (SCforH) za koju su sudionici sudjelovanjem dobili certifikate. Četvrto izlaganje imala je dr. sc. Andrea Bartolec, Zdravstveno veleučilište u Zagrebu s temom o razumijevanju i ponašanju neurorizične djece i strategije rada u nastavi tjelesne i zdravstvene kulture: ADHD i druge “nevidljive” teškoće. Sudionici su kroz izlaganje dobili informacije o ponašanju i načinu postupanja s neurorizičnom djecom. Stručno usavršavanje nastavilo se predavanjem prof. Adrijane Đulman Cetin, iz Centra za autizam, pod nazivom posebni kurikulumi za učenike s teškoćama u razvoju i primjeri prilagodbe u nastavi.

Na kraju skupa prof. Mirna Radojičić i prof. Ivana Peršić, iz II. Gimnazije Zagreb,  prikazali su na svojim primjerima iz prakse kako prilagoditi nastavni sadržaj TZK-a u uvjetima pandemije – kreativnost, snalažljivost, inovacija. Tema je zbog aktualnosti od sudionika dobila puno pozitivnih komentara.

Evaluacija stručnog skupa pokazala je zadovoljstvo sudionika organizacijom, pripremljenošću predavača te sadržajima stručnog skupa. U svojim su prijedlozima nastavnici navodili teme koje su smatrali važnim za buduće stručne skupove.

Evaluacija stručna skupa

(docx: 195,30 KB)

Preuzmi