Najave i izvješća / 14. rujna 2021.

Državni stručni skup za učitelje i nastavnike tjelesne i zdravstvene kulture

Državni stručni skup “Odabir metoda i vrsta vrednovanja temeljenih na razinama usvojenosti ishoda” održan je online 2. rujna 2021. za učitelje i 3. rujna 2021. za nastavnike tjelesne i zdravstvene kulture. Organizatori državnoga stručnog skupa su viši savjetnici za tjelesnu i zdravstvenu kulturu dr. sc. Marjan Jerković, Margita Lukas, prof. i Nataša Momčinović, prof.

Na stručnom usavršavanju sudjelovalo je gotovo 800 učitelja i nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture koji su imali priliku čuti stručna predavanja o odabiru metoda i vrsta vrednovanja temeljenih na razinama usvojenosti ishoda u skladu s modernim trendovima u obučavanju sportskih igara.

Državni stručni skup su otvorili viši savjetnici u ime ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravke Brezak Stamać koja je svim sudionicima zaželjela uspješan početak školske godine. Na skupu su bili uzvanici koji su se obratili pozdravnim govorima: dr. sc. Krešimir Šamija iz Ministarstva turizma i sporta i ravnatelj Uprave za sport, izvanredna profesorica na Kineziološkom fakultetu i prodekanica za nastavu doc. dr. Sanja Šalaj, glavni tajnik Hrvatskoga olimpijskog odbora mr. sc. Siniša Krajač i glavni tajnik Hrvatskoga sportskog saveza dr. sc. Ivan Dujić. Uzvanici su u svojim govorima naglasili otežane uvjete rada u protekle dvije pandemijske godine koje su bile izazovne za nastavni predmet Tjelesna i zdravstvena kultura i za sport općenito. Istaknuli su nužnost redovitog vježbanja kod djece i adolescenata te ulogu i važnost koju imaju učitelji i nastavnici tjelesne i zdravstvene kulture.

Prvi predavač dr. sc. Ante Burger sa Sveučilišnog studija zdravstvenog učilišta u Splitu održao je predavanje o modernim trendovima u obučavanju i vrednovanju rukometne igre. U izlaganju je detaljno prezentirao rukometnu igru razrađenu po sadržajima za svaki razred od petog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole. Predstavljena je i nova atraktivna igra ulični rukomet.

Moderne trendove u obučavanju košarkaške igre predstavio je u svom predavanju doc. dr. sc. Tomislav Rupčić s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu. Nastavnicima je detaljno prikazao košarkašku igru opisom poučavanja po razvojnim fazama, popraćen atraktivnim videoprikazima i detaljnim objašnjenjima sadržaja.

Izv. prof. dr. sc. Tomislav Đuraković prezentirao je moderne trendove u obučavanju odbojkaške igre. Kao i prethodni predavači, razradio je sadržaje po dobnim kategorijama, pokazao metodiku poučavanja i ukazao na pogreške u fazama učenja. Nastavnici su dobili informaciju kada se igra mini odbojka, a kada je vrijeme za prelazak na veliku odbojku.

Zadnje predavanje imala je dr. sc Tihana Nemčić s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu. U opsežnoj prezentaciji nastavnici su ponovili metodiku elemenata nogometne igre, vrednovanje motoričkih znanja po razredima, a spominjana je i međupredmetna povezanost.

Evaluacija stručnog skupa pokazala je zadovoljstvo nastavnika organizacijom, pripremljenošću predavača te sadržajima stručnog skupa. U svojim su prijedlozima nastavnici navodili teme koje su smatrali važnim za buduće stručne skupove.

Evaluacija

(docx: 66,86 KB)

Preuzmi