Najave i izvješća / 22. listopada 2010.

Društveno–kulturne i odgojno-obrazovne vrijednosti škole

Stručni skup Društveno–kulturne i odgojno-obrazovne vrijednosti škole u organizaciji Agencije za odgoj i održan je u Primoštenu od 20. do 22. listopada 2010. Skup je okupio 400 stručnih suradnika pedagoge osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske.

Društveno–kulturne i odgojno-obrazovne vrijednosti školeSkup su organizirale i vodile više savjetnice za stručne suradnike pedagoge Majda Fajdetić, Ružica Pažin Ilakovac i Jadranka Oštarčević. Kroz plenarna izlaganja i rad u iskustvenim skupinama tijekom skupa razgovaralo se o znanju, solidarnosti, identitetu i odgovornosti kao društveno-kulturnim i odgojno-obrazovnim vrijednostima istaknutim u Nacionalnom okvirnom kurikulumu, kompetencijama stručnih suradnika pedagoga potrebnim za promicanje tih vrijednosti putem odgoja i obrazovanja i potrebi stalnog stručnog usavršavanja i cjeloživotnog učenja.

Društveno–kulturne i odgojno-obrazovne vrijednosti školeIzlaganjem Primjena NOK-a u odgojno-obrazovnoj praksi državna tajnica Ministarstva znanosti, obrazovanje i sport prof. dr. sc. Dijani Vican bila je uvodničar u temu stručnog skupa.

Dr. sc. Vlatko Previšić, redoviti profesor Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održao je predavanje na temu Humanističke vrijednosti kurikuluma, a Kurikulum socijalnih kompetencija predstavila je doc. dr Vesna Buljubašić Kuzmanović, voditeljica Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku.

Društveno–kulturne i odgojno-obrazovne vrijednosti školeDr. sc. Zlatko Miliša, profesor na Odjelu za pedagogiju Filozofskog fakultetu u Zadru, upoznao je sudionike skupa s Pedagoškim implikacijama medijskih manipulacija, a prof. dr. sc. Valentina s. Mandarić, predstojnica Ureda za vjeronauk u školi pri Zagrebačkoj nadbiskupiji, održala je predavanje Odgoj za vrjednote – imperativ vremena. Višnja Biti, prof. i Marijan Šimeg, dipl. politolog govorili su o važnosti Odgoja za medije, a mr. sc Tatjana Novosel-Herceg i doc. dr. sc. Darko Novosel o Pametnim pokretima i Brain Gymu.

Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović obratio se skupu govoreći o novinama u sustavu stručnog usavršavanja i ulozi stručnih suradnika. Kolegice i kolege pedagozi svoje su bogato radno iskustvo pretočili kroz svoja izlaganja (Miljenka Galić) ili kao voditelji/suvoditelji iskustvenih skupina: Tatjana Antić Kivađ, Nada Antolčić, Jadranka Bizjak Igrec, Miljenka Galić, Ana Imrović, Zoran Kirinić, Ružica Kotarski, Jadranka Krklec, Mirjana Laginja, Ornela Malogorski, Irena Marković, Sandra Orošić Jukić, Natalija Šnidarić, Kristina Šunjić, Ana Žnidarec Čučković, Maja Akšamović Andrić, Ivana Biljan, Dubravka Kečkeš, Verica Kuharić Bučević, Hajdi Jelaska Relja, Ljiljana Mešić Blažević, Mihaela Martinčić, Mirjana Onukijević, Kata Piršljin, Jasna Relja, Zdenka Turkalj-Čohilj, Jasna Soldo, Valerija Večei Funda, Zorana Vrbičić i Slavica Žužić.