Najave i izvješća / 30. studenoga 1999.

Državni stručni skup za učitelje matematike od 6. do 8. travnja 2010. godine u Opatiji

Tijekom proljetnih praznika održani su stručni skupovi za učitelje i nastavnike matematike, tradicionalno u Opatiji. Za učitelje i nastavnike obrađene su zajedničke aktualne teme:

  • Hrvatski kvalifikacijski okvir
  • Matematika u Nacionalnom okvirnom kurikulumu
  • Promatranje i procjenjivanje nastave radi njezina unaprjeđivanja

Predavači su bili prof.dr.sc. Mile Đelalija, prof.dr.sc. Željka Milin Šipuš, prof.dr.sc. Aleksandra Čižmešija i Miroslav Klaić, prof. Za odvojene ciljane skupine pripremljena su i održana odvojena predavanja.

Prof.dr.sc. Neven Elezović je za učitelje pokazao zanimljive i nestandarne zadatke u nastavi matematike za osnovne škole, a za nastavnike je govorio o Državnoj maturi i upisima na fakultete. Prof.de.sc. Sanja Varošanec je održala vrlo zanimljivo predavanje o skupu realnih brojeva prilagođeno osnovnoj i srednjoj školi sa zrncima usavršavanja nastavnika. Profesorica Lada Bunjački je govorila o učenju na pogreškama u sklopu austrijko-hrvatskog projekta.

Govorilo se o aktivnom učenju u nastavi matematike (prof.dr.sc. Sanja Rukavina), o trapezu (Nives Jozić, prof., viša savjetnica), destljeću primjene IC-tehnologije u nastavi (Šime Šuljić, prof.) i pisanim provjerama znanja (Neda Lesar, prof. viša savjetnica).
Doc.dr.sc. Franka Miriam Brückler je neobičnom prezentacijom pokazala kako su magični trikovi povezani s matematikom.

Učitelji i nastavnici–praktičari pokazali su svoja iskustva iz prakse (Zvjezdana Martinec, prof., Željko Kraljić, prof., Ela Rac Marinić Kragić, prof., Zrinka Korbar, prof.) koja će zasigurno potaknuti učitelje i nastavnike na promišljanje o mogućim pozitivnim promjenama u vlastitom radu.

Neda Lesar, prof.
Viša savjetnica za matematiku